29 / 03 / 2024

Konut kira artışı nasıl hesaplanır?

Konut kira artışı nasıl hesaplanır?

Meskeninizi kiraya verdiğinizi ve sözleşmenizin bu ay yenilendiğini farz edelim. Bu durumda kiracınıza hangi oranda zam yapacaksınız? Konut kira artışı nasıl hesaplanır? İşte konut kira artış hesabı..



Konut kira artışı nasıl hesaplanır?

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince, konut kira artışı hesaplamalarında ÜFE oranlarının baz alınması gerekiyor. Ev sahipleri ÜFE oranlarını geçecek şekilde kiracısına zam yapamıyor.


MADDE 344 - 

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.


Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2014


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü


"Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi." Buna göre 2014 Haziran'da kiralar ne kadar artacak?


Konut kira zam hesaplamaları..

Kira zam hesaplaması, dönemin ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ile yapılıyor. 2014 Haziran ayı kira artış oranı yüzde 11,28 olup, en fazla bu oranda kira zammı yapılması gerekiyor.


İşyeri kira sözleşmesi artış oranı!



Geri Dön