18 / 04 / 2024

Konut kira geliri olanlar ne yapmalı?

Konut kira geliri olanlar ne yapmalı?

Ev ve işyerini 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında kiraya veren kimseler 2016 yılında gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki, konut kira geliri olanlar ne yapmalı?



Konut kira geliri olanlar ne yapmalı?

Ev ve işyerini 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında kiraya veren kimseler 2016 yılında gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira gelir vergisi için her sene istisna sınırı belirleniyor.


Bu sene vergi ödemeleri için konutta 3 bin 600 TL, işyerinde ise 29 bin TL istisna sınırı belirlendi. Bu sınırın üstündeki gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Peki, konut kira geliri olanlar ne yapmalı?


Konut kira geliri olanlar öncelikle beyanname vermeli.


Konut kira geliri olan kimseler, internetten ya da vergi dairesinden beyannamesini verebilyior. İnternetten beyanname vermek için hazır beyan sistemine giriş yapılması gerekiyor. Beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor.


Konut kira geliri olanlar beyannameden sonra ilk taksitini ödemeli.


Beyannamenin ardından seçilecek gider yöntemi ile de vergi borcu hesaplandıktan sonra tespit edilen tutarın ödenmesi gerekiyor. Bu vergi borcu vergi dairesinden ödenebildiği gibi anlaşmalı bankalar aracılığı ile internetten veya şubeden de ödenebiliyor. Ödemeler en son 31 Mart'a kadar yapılıyor. İkinci taksit ödeme dönemi ise Temmuz ayında başlıyor.



Kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön