28 / 03 / 2024

Konut, kira getirisinde ofisle yarışıyor!

Konut, kira getirisinde ofisle yarışıyor!

Birikimini, gayrimenkule yatırım yaparak değerlendiren yatırımcı, özellikle yüksek kira getirisi ve kendini kısa sürede amorti edebilmesi yönünden ofisleri daha çok tercih ediyordu. Ancak yeni nesil konut projelerinin de en az ofisler kadar kar getirdiği belirtiliyor.



Birikimini, gayrimenkule yatırım yaparak değerlendiren yatırımcı, özellikle yüksek kira getirisi ve kendini kısa sürede amorti edebilmesi yönünden ofisleri daha çok tercih ediyordu. Ancak değerini sürekli artıran lokasyonlarda hayata geçirilen yeni nesil konut projelerinin de en az ofisler kadar kar getirdiği belirtiliyor.

Genellikle konutların kendini 20-22 yıla yakın sürede amorti ettiğinin altını çizen İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, ofis piyasasında ise bu durumun 15-16 yıl civarında değiştiğini kaydetti.

Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde son 4-5 yıldan bu yana inşa edilen yeni nesil konut projelerinin bu dengeyi bozmaya başladığını, ofisler kadar konutların da artık yatırımcısına ciddi anlamda kazandırdığını ifade eden Özçelik, şunları söyledi:


“Burada asıl önemli nokta hayata geçirilen konut projesinin kalitesi ve inşa edildiği lokasyon. Yeni nesil diye tabir edilen, sosyal donatı alanlarının da yer aldığı, lokasyon itibariyle de gözde olan bir bölgede inşa edilen konutlar günümüzde çok yüksek fiyatlardan kiracı bulmaya başladı. Hatta kira gelirinde yüksek bedelli ofisleri geride bıraktılar. Ankara’nın en yüksek kira gelirinin sağlandığı Oran bölgesinde hayata geçirdiğimiz One Tower Diplomatique projesinde biz de bu sonucu elde ettik. Şu an yatırımcılarımız konutlarını dolar üzerinden kiraya veriyor. Bu projeden daha az maliyetle aldıkları konuttan elde ettikleri kira çok yüksek maliyetli ofisten daha fazla getiri sağlıyor.”


Özçelik, doğru projenin inşaat aşamasından sonra da değer kazancını sürdürdüğünü vurgulayarak, “Projemiz, inşaat başladığı günden bu yana yüzde 50’ye yakın kazanç sağladı. Teslimlerin ardından değer artışı daha da artıyor. One Tower Diplomatique’teki konutların ayrıca yüksek kira kazancıyla 15-17 yıl gibi kısa sürede kendini amorti etmesini bekliyoruz” dedi.


Geri Dön