24 / 04 / 2024

Konut kooperatifçiliğinde mağdur oranı yüksektir!

Konut kooperatifçiliğinde mağdur oranı yüksektir!

Denizli Ticaret Odası'nda düzenlenen Kooperatifçilik konulu konferansta konuşan Vali Yardımcısı Tuncay Engin, konut kooperatifçiliğinde mağdur oranının yüksek olduğunu ifade etti. Engin kendisinin de bu mağdurlardan birisi olduğunu aktardı.



Denizli Ticaret Odası'nda düzenlenen Kooperatifçilik konulu konferansta konuşan Vali Yardımcısı Tuncay Engin, Türkiye'de kooperatifçiliğin çok eskiye dayandığını söyledi. Engin, bu maziye rağmen kötü örneklerin her dönemde olduğunu özellikle konut kooperatifçiliğinde mağdur oranının yüksek olduğunu ifade etti. Engin kendisinin de bu mağdurlardan birisi olduğunu aktardı.


 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Denizli Valiliği, Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Denizli Ticaret İl Müdürlüğü, Denizli Ticaret Odası ve Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği (DGRV) işbirliği ile gerçekleştirilen Kooperatifçilik Konferansı gerçekleştirildi. Denizli Ticaret Odasında gerçekleştirilen kooperatifçilik konferansına Vali Yardımcısı Tuncay Engin, Ticaret İl Müdürü Abdullah Hasyıldırım, Hay-Koop Bölge Başkanı Mehmet Varol, DGRV temsilcisi Nilay Özdemir ile kadın kooperatifleri başkan ve ortaklarının katıldığı konferansta, Türkiye'de kooperatifçilik konuşuldu. Vali Yardımcısı Tuncay Engin, Türkiye'de kooperatifçiliğin çok eski olmasına rağmen bazı kötü örnekler nedeniyle her geçen yıl azaldığını belirterek, "Özellikle arsa ve konut kooperatifleri mağduru olmayan yoktur. Ben de mağdurlardanım. Ancak, son yapılan yasal düzenlemeler ile bu kötü imaj silinmeye ve boşlukların doldurulması hedeflenmektedir. Zaten kooperatifçilik o kadar kötü olsaydı, bugün kooperatifçilik tamamen silinmiş olurdu. Türkiye'de 35 ayrı konuda 72 bin 563 kooperatif ve 7 milyon 373 bin kişinin de kooperatif ortağı var" dedi. Ticaret İl Müdürü Abdullah Hasyıldırım, Türkiye'de kadınların aktif rol oynadığı kooperatifçilik konusunda farkındalık yaratmak için bir araya geldiklerini ifade ederek, amacın kooperatif sayısını artırmak değil, kooperatifler aracılığı ile istihdam ve markalaşmayı sağlamak olduğunu belirtti. Hay-Koop Birlik Başkanı Mehmet Varol ise Hay-Koop'un 280 tarımsal kooperatifin birleşmesiyle oluştuğunu belirterek, 43 bin 600 ortağı bulunan bir kooperatif olduğunu söyledi. Varol, ortaklarının yüzde 13'ünün kadınların oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye'nin ilk kadın kooperatifi olan ve birçok ile örnek olan Hanımeller Kooperatifi Başkanı Emel Kaykan da kuruluş öykülerini katılımcılarla paylaştı. Kaykan, "Öykümüz 2002 yılında Denizli Belediyesi'nin arkasında kurulan stantlarda başladı. Ailemizle paylaştığımız mutfağımızda hazırladığımız ürünleri sırt çantalarımıza koyarak taşıdık, stantlarda halkımızla buluşturduk. Bu sayede sosyal hayatta yerimizi aldık. Üreten kadın farkındalık yaratan, hakkını savunan kadındır" dedi. 




Abdullah GÖNÜLTAŞ/Denizli'nin Sesi Horoz 


Geri Dön