19 / 04 / 2024

Konut kooperatifleri 1 milyon İstanbullu'yu ev sahibi yaptı

Konut kooperatifleri 1 milyon İstanbullu'yu ev sahibi yaptı

Konut kooperatiflerinin hep kötü örneklerle anılmasına üzüldüğünü söyleyen Bilge Çınar Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Şeyhmus Aytekin, "İnsanlar birkaç kötü örneğe bakıyor, ürküyor.



Kriz gayrimenkul piyasasında derin yaralar açtı, fakat yine de "doğru fiyat-doğru lokasyon-doğru proje" üçlemesi konut müşterisi için kapıyı açan bir anahtar olmaya devam ediyor. Dumankaya, Ağaoğlu, Fiyapı, Yeşil İnşaat gibi önde gelen inşaat firmalarının; satışa çıktıkları yeni projelerde inanılmaz talep görmeleri de bunun bir göstergesi. Metrekaresi 1000 TL'den ucuza konut satılan projelere ilgi daha yoğun. Beylikdüzü'nde; Firdevs Evleri projesi ile 53 bin 700 TL'den (60 metrekare 1+1) başlayan 129 bin 775 TL'ye (145 metrekare 3+1) kadar çıkan fiyat aralığında konut seçenekleri sunan Bilge Çınar Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Şeyhmus Aytekin, "Metrekaresi 895 TL'den 540 konutu satışa çıkardık. İlk 1.5 ayda 200'den fazla konut sattık" diyor.

Metrekaresi 900 TL normal

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş'in kurduğu WEC International tarafından pazarlanan Firdevs Evleri'ni, 30 ay içinde teslim edeceklerini söyleyen Aytekin, "Farklı kooperatifler için bugüne kadar 22 bin konut projelendirdim. Kendim yönetiminde yer aldığım projelerle de yaklaşık 5 bin kişiyi ev sahibi yaptım" diyor. Metrekaresi 1000 TL'nin altından konut projesi geliştirmenin mümkün olduğunu savunan Aytekin, "Örnekler var. Beylikdüzü-Kıraç bölümünde krizden önce metrekaresi 600-650 TL olan arsalar şimdi 350-400 TL. Lüks inşaatın metrekaresi 500 TL civarı. Böyle bir inşaatı Beylikdüzü'nde yaptığınızda, arsanın payı 200-250 TL civarı olur. Yüzde 15 müteahhitlik kárı koyarsanız inşaatın metrekaresi 900 TL'ye gelir" diye konuşuyor.

Yüzbinler bu yolla eve kavuştu

Beylikdüzü'nde son 17 yılda 3 bin 200'den fazlası Yeşilkent Konut Kooperatifleri ile olmak üzere  yaklaşık 4 bin konutun yapılmasına aracılık ettiğini söyleyen Şeyhmus Aytekin, "Son 20 yıldır Yakacık, Yenibosna ve Beylikdüzü'nde binlerce konutu kooperatifçilik sistemi ile tamamladık. Sadece İstanbul'da benim tahminime göre yaklaşık 1 milyon konutu kooperatifler bitirdi. Yüzbinlerce kişi konut kooperatifleri ile başını sokacak eve kavuştu" diye konuşuyor. Aytekin, bunun yanında, hafızalarda olumsuz yer edinen kooperatiflerin, iki elin parmaklarını geçmeyeceğini savunuyor.

Öğretmenleri örgütledim

Aynı zamanda psikolog-eğitimci olan Şeyhmus Aytekin, bir dönem öğretmen kooperatiflerine de öncülük ettiğini ekliyor: "İlk kooperatifimizi 1986 yılında kurduk, Yenibosna'da Esenevler Kooperatifi ile 168 konut yaptık. 1989'da Kartal Yakacık'ta Tümaydınlar Yapı Kooperatifi ile 360 konut yaptık. Kartal'da Yakacık Uğur Mumcu bölgesi, dönemin İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan tarafından imara açılınca, tüm okullara haber saldım, Tümaydınlar Kooperatifi ile öğretmenleri örgütledim. Biz Mavievler Kooperatifi ile de bölgede 120 konut yaptık. Kooperatifler arsayı belediyeden cüzi paraya aldı, arsaya gidecek para demire gitti. Uğur Mumcu bugün de çağdaş bir bölge. Fakat, o noktaya gelinceye kadar kooperatifler büyük mücadele verdi. Kendi yolunu yapan, elektriğini getiren oldu."

Hürriyet Emlak


Geri Dön