26 / 04 / 2024

Konut kredi faizleri Ocak'ta yükselebilir!

Konut kredi faizleri Ocak'ta yükselebilir!

ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, ”Faizler düşmez. Hatta ocakta artabileceğinin sinyalleri geldi. Konut alacaklar, konut faizleri yükselmeden harekete geçmeli” şeklinde konuştu.



Piyasalar tarafından beklenen faiz oranları kararı, dün akşam geldi. 

Merkez Bankası’nın (MB) faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığını açıklamasının ardından Era Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, konuya ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kararın konut kredi faizlerine olan etkisinin sektörü çok yakından ilgilendirdiğini belirten Baygan ”PPK, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 1.75 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7.25'te sabit bıraktı. Gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25'te sabit tutuldu. Faiz oranları değişmedi. Bunun konut kredi faizlerine etkisi bizi ilgilendiriyor. Bazı yorumcuların fal bakar gibi arzularını demeçlerine yansıttığını görüyorum. Esasında bu gün bütün dünya ekonomisi matematik değerler üzerine kurulu. 15. yüzyılda değiliz, yani Çin deki bir olayı bir sene sonra ipek yolundan gelen kervanlardan öğrenmiyoruz. Gerçekçi olması için tamamen ülkemizde ve dünyadaki ekonomik hareketleri, istatistiki değerleri takip etmeliyiz. 


Ne yazık ki; bugün bütün değerler faizlerde bir düşme eğilimi göstermiyor. Ben bunu TCMB için söylüyorum. Piyasa ortalama bir değeri satın aldı. Ve banka ne dedi, ocak ayında da yeni bir karar verip değiştirebilirim. Bu ocakta bir faiz artışı olabilir anlamına geliyor” dedi. 


Faizler düşmez

FED’in faiz artırdığına dikkat çeken Mustafa Baygan, bunun çok önemli olduğunu söyledi. Baygan “Bu gün gelen çok önemli bir bilgi. Dünyanın önde gelen 12 fon kuruluşu 2016’da gelişmekte olan ülke hisse senetlerini almama kararı almış. Ve özellikle Türkiye alınmayacaklar içinde ismi geçiyor. Bu kadar verilerin belirgin ve negatif olduğu bir ortamda konut kredi faizleri 1.05 ile 1.40 arasındaki değerlerini korumasını ümit ediyoruz.


Bankaların yıllık mevduat faizleri yüzde 12’ler seviyesinde olduğunu unutmayalım. Hele yılbaşı öncesi bu rakamlar yukarı doğru eğilimli. Bu, banka aleyhine, mevduat sahibi lehine anlamına geliyor. Bu da konut kredi faizlerinin ne yazık ki düşmesini önlüyor bu günlerde. Onun için diyoruz ki; bugün konut almanın tam zamanı, çünkü bu oranları bulamayabiliriz. Hele Merkez Bankası’nın ocak ayındaki faiz artırma eğilimi konuşulurken...” diye konuştu.



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, Merkez Bankası'nın faiz açıklamasına dikkat çekerek, ev alacaklara faiz uyarısı yaptı. Baygan "PPK, gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25'te sabit tutuldu. Piyasa ortalama bir değeri satın aldı. Ve banka ne dedi, Ocak ayında da yeni bir karar verip değiştirebilirim. Bu, Ocak'ta bir faiz artışı olabilir anlamına geliyor. Konut alacaklar, faizler yükselmeden harekete geçmeli" diye konuştu. 


Yeni Yüzyıl 


Haber Zaman Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Merkez Bankası'nın (MB) önceki hafta faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığını açıklamasının ardından Era Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kararın konut kredi faizlerine olan etkisinin sektörü çok yakından ilgilendirdiğini belirten Baygan, "Merkez ne dedi, ocak ayında da yeni bir karar verip değiştirebilirim. Bu ocakta bir faiz artışı olabilir anlamına geliyor." dedi. Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırdığına dikkat çeken Mustafa Baygan, "Dünyanın önde gelen 12 fon kuruluşu 2016'da gelişmekte olan ülke hisse senetlerini almama karan almış. Ve özellikle Türkiye alınmayacaklar içinde ismi geçiyor. Bu kadar verilerin belirgin ve negatif olduğu bir ortamda konut kredi faizleri 1,05 ile 1,40 arasındaki değerlerini korumasını ümit ediyoruz. Bankaların yıllık mevduat faizlerinin yüzde 12'ler seviyesinde olduğunu unutmayalım. Hele yılbaşı öncesi bu rakamlar yukarı doğru eğilimli. Bu, konut kredi faizlerinin ne yazık ki düşmesini önlüyor. Onun için; bugün konut almanın tam zamanı, çünkü bu oranlan bulamayabiliriz." dedi.


Zaman



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Gayrimenkulün en iyi yatırım araçlarının başında gelmesinin ve tüketicinin ‘konut iştahı’nın sektöre olan talebi canlı tuttuğunu söyleyen ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, 2016’nın daha hareketli bir yıl olacağının sinyallerini aldıklarını belirtti.


Türk tüketicisinin yatırım araçları arasında gayrimenkulün dövizden sonra ikinci sırada yer alıyor olması, sektörü cazip hale getiriyor. Bu cazibenin de konuta olan talebi sürekli artırdığına işaret eden Baygan, sektörün daha sakin ve daha istikrarlı bir yıl geçireceğini belirtti. Pek çok çalkantının olduğu bir yılı geride bıraktığımızı kaydeden Baygan “Zor bir yılı geride bıraktık. İki seçim geçirdik. Bu süreç mevcut kargaşanın tuzu biberi oldu. Ama sonunda siyasi bir istikrara kavuştuk. 2016 yılının çok daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz” diye konuştu.


DAHA STABİL OLACAK


2016 yılının daha iyi bir yıl olacağını belirten Baygan “Daha stabil bir yıl geliyor. Türkiye’deki yıllık 600 bin adet civarı yeni konut talebini unutmamak gerekir. Konut yatırımcıları 2016’da yeni yatırımlar yapacaklarını açıkladılar. Bu nedenle de bu yılın yeni bir rekor sayıya koştuğunu tahmin edebiliriz” dedi. Yabancı yatırımcının ilgisinde de artış beklediklerini belirten Mustafa Baygan, şunları söyledi: “Çok önemli bir konu da yabancı alımlarının giderek artacağının kaçınılmaz olması. Zira hâlâ, Türkiye konut fiyatları Avrupa mukayesesinde en az 10’da bir olma özelliğini koruyor. Bu da yabancının talebini her an canlı tutacak demektir. Türkiye konut fiyatları en az 15 yıl daha yükselmeye devam edecek.”


Star/ Birol Keleş


Geri Dön