23 / 04 / 2024

Konut kredileri faizlerinde yüzde 1'in üstü risk!

Konut kredileri faizlerinde yüzde 1'in üstü risk!

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "Banka kredileri kısılıyor, 0,79lara kadar inen faiz oranlarında şimdi 0,90-0,93ler konuşuluyor. Konut kredileri faizlerin yüzde 1in üzerine çıkması halinde risk olmaya başlayabilir. Satışlar etkilen



 

Avrupa Konutları, Halkalıda Atakent 1 ve Atakent 2nin ardından Atakent 3 projesini hayata geçiriyor. TEM Otoyoluna beş dakika, havalimanı ve E-5 Otoyoluna 10 dakika mesafede yer alan Atakent 3te, 2300 konut ve 200 odalı dört yıldızlı otel yer alıyor. Avrupa Konutları "erken teslimat" geleneğini bu projede de bozmuyor.

Emlak Konut GYO ile yapılan sözleşme gereği taahhüt edilen teslim tarihi Temmuz 2014 olan projenin, daire sahipleriyle yapılan Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesinde taahhüt edilen teslim tarihi ise 31 Aralık 2012 olarak yer alırken, Avrupa Konutları fiili teslim için belirlediği hedef tarihi Temmuz 2012 olarak hayata geçiriyor. Metrekare fiyatı 2400 lira olarak satışa çıkan, 6 ay içinde metrekare fiyatı 3100 liraya yükselen Atakent 3, 193 bin metrekare toplam arsa alanı üzerine inşa edildi. 162 bin metrekarelik alan kısmı peyzaja ayrılan Atakent 3te peyzajın yanı sıra 43 bin dönümlük bir de koru yer alıyor.

Mimarisinde moderniteyle geleneği buluşturan Atakent 3te, Sultan II. Abdülhamit döneminde Kayseride inşa edilen tarihi Kayseri Saat Kulesinin bir benzeri de inşa edildi.

Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 550 bin metrekare inşaat alanında satılabilir inşaat alanının 310 bin metrekare olduğunu, diğer alanların sosyal donatı ve otoparktan oluştuğunu belirtti.

Projenin inşasında 2500 personelin görev aldığını, teslim tarihini Temmuzun da önüne, Haziran 2012ye çekmek için çalıştıklarını ifade eden Çetinsaya, "Projede metrekare satış fiyatına 2400 liradan başladık, şu anda satış fiyatımız 3100 lira. Teslime yaklaşık 10 ayımız kaldı. 10 ay içinde bir yüzde 24-25 gibi ilave fiyata gelecektir. 18 ayda vatandaşa yüzde 50 değer kazandırmış oluyoruz" dedi. Gayrimenkulün her zaman kazandırdığına işaret eden Çetinsaya, "Bizim tavsiyemiz insanların ev sahibi olması, kiradan kurtulmasıdır" diye konuştu. Soruları da yanıtlayan Çetinsaya, projede şu ana kadar satışların yüzde 60ının tamamlandığını, satışlarının gayet güzel gittiğini belirtti.

Otelin Ağustosta faaliyete geçeceğini söyleyen Çetinsaya, bölgede inşası devam eden iki üniversite bulunduğunu, otelin de bu bölgeye katkı sağlayacağını vurguladı. Süleyman Çetinsaya, şu ana kadar 6 sitede 6300 konut yaptıklarını da söyledi.

Çetinsaya, ekonomide alınan tedbirlerin konut sektörüne etkisine ilişkin olarak ise şunları kaydetti: "Bizim projelerimizde bir durağanlık yaşamıyoruz. Satışlarımız iyi gidiyor. Şu an herkes tatilde, önümüzdeki Eylül ayından itibaren talep biraz daha hızlanacaktır. Sektöre ilişkin bir şey söylemek için erken. Ekonomide birtakım tedbirler alınıyor, banka kredileri kısılıyor, 0,79lara kadar inen faiz oranlarında şimdi 0,90-0,93ler konuşuluyor. Bana göre konut kredileri faizlerin yüzde 1in üzerine çıkması halinde risk olmaya başlayabilir. Satışlar etkilenebilir."

Projede kimlerin konut aldığının sorulması üzerine ise Çetinsaya, bankacılar, havaalanı çalışanları, doktorlar, avukatlar ve ağırlıklı olarak "beyaz yakalıların" projeden konut aldığını söyledi.

AA

 


Geri Dön