26 / 04 / 2024

Konut kredileri Mart ayında yüzde 15 arttı!

Konut kredileri Mart ayında yüzde 15 arttı!

Eva Gayrimenkul Sektörü Analizleri, ekonomide Mart 2015 trendlerini yayınladı. Ekonomide Mart 2015 trendleri periskop analizi;



KONUT KREDİSİNDEKİ DEĞİŞİM


Şubat Ayı itibariyle son bir yıllık süreçte, konut kredisi kümülatif değişimi %15 artış göstermiş durumda. Geçen yılın aynı döneminde %25 büyüyen konut kredileri ancak bu yıl %15 büyüyebildi. Kredi miktarının 2015’in ilk aylarında durağanlaşacağını ancak yıl içinde tekrar hareketleneceğini öngörülüyor.




MERKEZ BANKASI KONUT FİYAT ENDEKSİ


Ocak Ayı Merkez Bankası verilerine göre; konut fiyatları enflasyonun

üstünde artıyor.Aralık ayında endeks, bir önceki aya göre

%1,29 artış gösterdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre de %16,70

artış kaydedildi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı

ayına göre İstanbul,  Ankara  ve İzmir’de sırasıyla yüzde

26,24, 10,58 ve 13,69 oranlarında artış gösterdi.




GAYRİMENKUL YATIRIMCILARI İÇİN YENİ POTANSİYEL; AMORTİ SÜRESİ 10 YILDAN BİLE DAHA KISA OLABİLEN ÖĞRENCİ YURTLARI


Eva Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Depart- manı’nın hazırladığı "İstanbul Yurt Sektörü Raporu"na göre, öğrenci yurtları gayrimenkul yatırımcıları için son dönemde ciddi potansiyel yaratıyor. Uzmanlar, uygun lokasyonda ve profesyonel bir yönetimle yatırımı yapılan yurtların kendisini

10 yıldan daha kısa sürede amorti ettiğini, bunun da hem yerli hem de yabancı yatırımcıları cezbettiğini belirtiyor.




KULLANICI İÇİN KONUT KREDİSİNDE MALİYETLER


Mart Ayı’nda 10 yıllık vadede kredi maliyetleri aylık %0,85 ile %1,25 arasında değişmektedir. Bankalar arasında farklılık göstermekle birlikte, 100 bin TL kredi için aylık ödemeler 10 yıllık vadede 1.333 TL, 5 yıllık vadede 2.135 TL civarında seyretmektedir.



TAKİPTEKİ KREDİLERDEKİ DEĞİŞİM


2015 Şubat Ayı’nda konut kredileriiçinde, takipteki konut kredi

miktarı sadece %0,50 seviyelerindedir. Bu rakam 2014 Şubat’ta %0,58 idi. Takipteki kredilerin toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğü kredi miktarıyla aynı hızda büyümemekte.



TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ


Tüketici Güven Endeksi 2015 Mart ayında bir önceki aya göre %5 azalış gösterdi. İstatistiklere bakıldığında son dört yılın aynı

ayına göre en düşük seviyede olan endeksin 2015 Nisan Ayı’nda biraz yükselmesi veya aynı seviyelerde seyretmesi beklenebilir.


TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE % BİLEŞİK)


Mart Ayı verilerine göre enflasyon (TÜFE); bir önceki seneye göre daha iyi bir eğilim göstermiş durumda. Bir yıl öncesine göre %9 miktarında azalış kaydeden bileşik enflasyon oranı 2015 Mart Ayı’nda %7,61 seviyesine geriledi.



GMYO FİYAT ENDEKSİ


Borsa İstanbul’da işlem gören Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının performansını izleyebileceğimiz BIST Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları endeksi geçtiğimiz son 1 aylık dönemde %1 oranında değer kazanırken, geçen sene Nisan Ayı’ndan bu yana ise %17 değer kazandı. 



Geri Dön