19 / 04 / 2024

Konut kredilerinde son durum nedir?

 Konut kredilerinde son durum nedir?

Posta Gazetesi Yazarı Özlem Denizmen, nasıl ev sahibi olurum diyen okurlarını cevaplıyor. İşte o yazı!




Konut kredisinde son durum


-2011 yılı Ocak ve Şubat ayı konut kredilerinde yıllık büyüme oranı yüzde 28 iken bu yıl aynı dönemdeki yıllık büyüme yüzde 1.4’te kaldı. Ev için kredi alırken artık iki kere düşünüyoruz.


-Bu yılın başlarında konut kredisi faizlerinde düşüş olmasına rağmen, hala 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 37 daha yüksek seviyede.


-Ortalama 35 aylık gelirimiz kadar konut kredisi kullanmak istiyoruz.


-150 bin TL'ye kadar ev almak istiyoruz. Bu, toplam konut kredisi başvurularının yaklaşık yüzde 75'ini oluşturuyor.


-Faiz artışlarıyla peşinat oranlarıda arttı.


-Talep edilen kredi tutarı, konut fiyatının yaklaşık yüzde 60’ı olarak gerçekleşti.


-Artan kredi maliyetleri nedeniyle 5 yıl ve daha kısa zamanlı konut kredisi almak istiyoruz, fakat taksitler yüksek olduğu için yine kredilerde vade uzun oluyor. 



Aylık 3300 lira ödemem gerek


-Evliyim ve 1 çocuğum var. Aylık gelirim 4500 lira. Giderim ise 1800 lira. Bir ev aldık ve bunun için 105 bin lira kredi çektik, aylık 1520 lira ödememiz başlayacak. İyi mi ettik? Konut kredisiyle birlikte 3300 liralık bir ödeme sistemi içinde olacağız. Sizce sonumuz ne olur?


Gelirin gayet iyi, konut kredisi ödemelerin de tamam ama bu aylık borç ödemeleri devenin kaldırabileceği yükten' daha fazla. Giderlerinde bir sorun var gibi.

Eşini al, çayınızı koyun ve samimiyetle itiraf edin, nereye gidiyor bu paralar? Şöyle söyleyeyim, bir ev daha alırsınız bu giden paralarla!


-Ben aylık bin lira maaş alıyorum. 340 lira kira, 23 lira aidat, 35 lira su, 45-50 lira arasında da elektrik faturası ödüyorum. Kalan para ile ben nasıl birikim yapıp ev sahibi olurum. Damlaya damlaya göl olur ama bu parayla da ev sahibi zor olurnur. 6 yıla yakın zamanda 25 bin liraya yakın kira vermişim, zoruma gidiyor. Bu verdiğim kira benim peşinatım olsaydı, kalanı kredi kullanır ev alabilir,çok rahat taksitlerimi öder ev geçindirebilirdim. Bana yardımcı olup, yol gösterin. 


Bin liralık maaş ile ev sahibi olabilirsin. Şu anda kiraya 340 lira ödüyorsun, ev kredisi ödemelerinde aylık taksitlerin kira öder gibi olmalı. Yani, kira miktarını çok geçmemeli, en fazla 400 liraya çık (yani maaşının yüzde 40’ı). Bu sağlıklı bir ödemedir. Senin durumunda, kendine 80 bin liralık ev alma hedefi koyabilirsin. Bunun için 20 bin lira peşinat biriktirmen gerek. Bunu gözünde büyütme, çok çalışıp, ek sorumluluk alıp işinde maaş zammına hak kazanabilirsin. Ya da ek işler yaratabilirsin. Şöyle söyleyeyim, 800 liralık ek gelir yaratsan, peşinat parası iki seneye birikir. İki sene dediğin de şurası... Sen. gelirini artırmanın yollarını araştır. 


-Özlem Hanım, 30 bin lira birikimim var. Kendi evimde oturuyorum bir de çocuğum var.

Paramı Silivri taraflarında arsa alarak değerlendirmek istiyorum ama karım bunu onaylamıyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Siz ne önerirsiniz? 


Arsa almak iyi bir yatırımın çeşidi ama doğru yerde ve doğru zamanda olmalı. Arsa yatırımından anlıyor musun? Kolay bir yatırım işi değil, arkadaş tüyosu ile aman paranı çarçur etme. Eşin neden onaylamıyor? Eşler arası mutabakat yoksa, benden onay da yok. Önce onu ikna et, tepkisinin nedenini anla. Bana tekrar yaz.


30 bin lira biriktirdim


-Evliyim, 2 çocuğum var, eşim ev hanımı. 100 bin lira civarında bir ev almak istiyorum. 30 bin lira birikimim var.


Yeterli peşinatın var yani ev bedelinin dörtte birini biriktirmişsin. Gelirin uygun ise, evi alabilirsin. Çocukların var, hayat sigortası yaptırmayı unutma.


-Bankada yaklaşık 10 bin lira birikimimvar. Her ay üstüne ekleyebiliyorum. Fakat sormak istediğim şu: Dini inançlanm gereği faiz almadan bu birikimimi nasıl değerlendirebilirim?


Faize karşı duayrlı olan kişiler için katılım bankacılığı var. Katılım hesapları, altın hesabı, hisse senedi ve bireysel emeklilik gibi ürünleri var. Tavsiyem, bir katılım bankasına gidip, risk anlayışına ve iç huzuruna uygun yatırım aracında durmalısın.




Özlem Denizmen/Posta



Geri Dön