19 / 04 / 2024

Konut kredilerindeki artış hızı yükselecek!

Konut kredilerindeki artış hızı yükselecek!

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine rağmen Temmuz ayında 81.343 konut satıldığını vurgulayan Prof. Aslanoğlu, konut kredisi kullanımının artış hızının bu yılın son çeyreğinde yükseleceğini ifade etti.



2016 yılının ilk yansında konut kredisi ve konut satışı artışı gerilemişti. Ekonomideki ve konut sektöründeki mevcut görünümü yorumlayan Piri Reis Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, değerlendirmelerine 2016’nın ilk yarısıyla başlayarak şunları söyledi:


"2015 yılını ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırım beklentisi ile geçirdik. Aralık ayında 25 baz puanlık bir artış geldi. 2016 yılının ilk günlerinde gelen sinyal de faiz artırımlarının güçlü bir şekilde devam edeceği yönündeydi. Bu gelişmeler ve beklentiler 2015 genelinde ve 2016 başında, gelişmekte olan ülke ekonomilerini görece olumsuz etkiledi. Döviz kurlarında ve faiz oranlarında artış yaşandı. Türlüye de bu ülkeler arasındaydı. 2015 yılında yaşanan seçimin getirdiği belirsizlik de tüketici güvenini olumsuz etkiledi. Bu gelişmeler tüketici güvenine ve faizlere son derece duyarlı olan konut sektörünü de etkiledi. Bu yılın ilk yansı itibarıyla konut kredilerinin artış hızı yıllık bazda yüzde 10'ların altına gerilerken, konut satışları büyüme hızında da düşüş gerçekleşti."


Endeksler, konut alımı için uygun döneme işaret ediyor


Konut sektöründe ve konut kredisinde bugünü değerlendirirken darbe soması ekonomik gelişmeleri aktaran Aslanoğlu, endekslerin, otomobil ve konut alımı için uygun bir döneme işaret ettiğinin altını çizdi. Konut finansmanı için yeni bir enstrüman olan Gayrimenkul Sertifikalarının da konut sektörünü olumlu etkileyeceğini kaydeden Aslanoğlu, konut kredilerinin büyüyeceğini dile getirerek şunları söyledi:


"15 Temmuz'da yaşanan hain darbe girişimine rağmen Türlüye genelinde Temmuz ayında 81.343 konut satıldığım, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 15,8’lik bir daralma gerçekleştiğini izliyoruz. Uzun bayram tatilini de hesaba katacak olursak böylesine olağanüstü bir dönemde bile Türkiye'de konut talebinin oldukça güçlü olduğunu söylemek mümkün görünüyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümetin ekonomiyi canlandırmaya yönelik aldığı birtakım önlemler peş peşe gelmeye başladı. TCMB'nin bir süredir gerçekleştirdiği faiz indirimlerine devam etmesi, bankaların kredi faizlerine de yansımaya başladı. Ağırlıklı olarak kısa vadeliler olmak üzere birçok bankanın yüzde 1'in altına çektiği kredi faizleri, konut kredisine olan talebi ve konut kredilerindeki artış oranım yükseltmeye aday görünüyor. Bunun en güçlü sinyalleri tüketici güven endekslerinden gelmeye başladı. Türkiye'de düzenli olarak yayınlanan Bloomberg HT ve TCMB/TÜİK Tüketici Güven Endeksleri Ağustos ayında çok güçlü artışlar gösterdi. Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ağustos ayında yüzde 15,38 artarken, TCMB/TÜİK Tüketici Güven Endeksi aylık bazda yüzde 11,1 arttı. Endekslerin detayına baktığımızda, içinde bulunduğumuz dönemin otomobil ve konut alımı için uygunluğuna yönelik alt endekslerde daha da belirgin artışlar ortaya çıkıyor. Kentsel Dönüşüme yönelik Gayrimenkul Sertifikalarında son yapılan düzenlemeler konut sektörüne hem arz hem talep yönlü bir katla sağlayacaktır.


Sonuç olarak, son bir yıldır büyüme hızında yavaşlama eğilimi olan konut kredilerinin artış hızının bu yılın son çeyreği ile beraber artma olasılığı yüksek görünüyor."




TOKİ Haber


Geri Dön