25 / 04 / 2024

Konut kredimi erken kapatmak istiyorum ne yapmalıyım?

Konut kredimi erken kapatmak istiyorum ne yapmalıyım?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olan tüketiciler birkaç taksitini veya kredinin tamamını erkenden ödemek isteyebiliyor. Siz de "Konut kredimi erken kapatmak istiyorum ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı...



Konut kredimi erken kapatmak istiyorum ne yapmalıyım?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olan tüketiciler ödeme planları dahilinde birkaç taksitini veya kredinin tamamını erkenden ödemek isteyebiliyor.


Siz de konut kredisini erken ödemek istiyor ve "Konut kredimi erken kapatmak istiyorum ne yapmalıyım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Tüketici Kanunu gereğince, tüketiciler vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebiliyor. 


Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesine göre kesilen tazminat değişiyor.


Kalan vadesi;

- 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini, 

- 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2'sini geçemiyor. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.


Krediyle alınan ev tapusu ortak hisseli olur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön