19 / 04 / 2024

Konut kredisi borcu biten tüketiciye hayat sigortası primi ödetildi!

Konut kredisi borcu biten tüketiciye hayat sigortası primi ödetildi!

Konut kredisi borcu biten tüketiciye hayat sigortası primi ödetildi. Bankanın, sigorta hedeflerini tutturmak için, konut kredisi kullanan ve bu krediyi ödeyen bir vatandaşa, konutun satılmasına rağmen konut kredisi poliçesi yapıldığı belirlendi.



Türkiye’nin önde gelen özel bankalarından olan Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB), “izinsiz hayat sigortası” uygulamaları, binlerce tüketiciyi zor durumda bıraktı. Kamu otoritesine gelen şikâyetlere göre, Türk Ekonomi Bankası’nın personeli, limitleri tutturmak için konutunu satanlara “konut sigortası”, kredisini ödeyenlere de “hayat sigortası” yaptı. Bu durum binlerce tüketicinin mağdur olmasına yol açtı.


İnceleme Başlatıldı


Geçtiğimiz yıllarda tüketicilerden gelen çok sayıdaki şikâyet üzerine Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü, bankaların hayat sigortası başta olmak üzere sigortacılık faaliyetlerine mercek altına almıştı. Bu süreçte, Türkiye genelindeki tüm bankaların izinsiz poliçe kestiğine yönelik şikâyetleri incelendi. Bazı bankalarda ise incelemeler devam ediyor. Denetim elemanlarının incelemeleri sırasında ise, müfettişleri bile hayrete düşüren usulsüz uygulamalarla karşılaşıldı.


Sigortadan Haberi Yok


Bu kapsamda en çok şikâyet edilen bankaların başında ise Türkiye Ekonomi Bankası geliyor. Tüketicilerden gelen şikâyetlere ve yapılan denetimlere göre, banka personeli “sigorta hedeflerini” tutturmak için tüketicilerin haberi olmadan sigorta yaptı. Örneğin, bankadan konut kredisi kullanan ve bu krediyi ödeyen bir vatandaşın, konutunu satmasına rağmen konut kredisi poliçesi yapıldığı belirlendi. Yine aynı bankanın, tüketici kredisini ödediği halde, müşterisine hayat sigortası yapmaya devam ettiği görüldü. Bu kapsamda yüzlerce tüketiciye haberi olmadan “hayat sigortası poliçesi” yapıldığı tespit edildi.


Kredi Kartına Borç Çıkarıldı


İzinsiz olarak yapılan hayat ve konut sigortası ödemeleri ise daha çok kredi kartları aracılığı ile gerçekleştirildi. Örneğin, konut kredisi poliçe bedeli kredi kartlarına işlem ücreti olarak yansıtıldı ve dikkat çekmemesi için de poliçe bedelleri kredi kartlarına 3-4 taksit halinde yansıtıldı. Söz konusu bedel ekstrelerde işlem ücreti olarak da yer aldığı için birçok tüketici, poliçe bedelinin fakına varmadı. Dolayısıyla, bu yöntemle binlerce tüketicinin mağdur olduğu tahmin ediliyor.


Taraf


Geri Dön