29 / 03 / 2024

Konut kredisi borcu bitince ne yapılır?

Konut kredisi borcu bitince ne yapılır?

Konut kredisi kullanarak bir ev sahibi olduğunuzu ve bankaya olan kredi borcunuzun tamamını ödediğinizi farz edelim. Bu durumda konut kredisi borcu bitince ne yapılır? İpotek nasıl kaldırılır?



Konut kredisi borcu bitince ne yapılır?

Konut kredisi kullanırken bankalar ilk olarak kredi kullanılacak evi teminat için ipotek ediyor. Borcun ödenmesi halinde ipotek kaldırılıyor. Ancak borç ödenemiyorsa, ev satışa çıkarılıyor.


Konut kredisi kullanarak bir ev sahibi olduğunuzu ve bankaya olan kredi borcunuzun tamamını ödediğinizi farz edelim. Bu durumda konut kredisi ödenince ne yapılması gerekiyor? Tapu üzerindeki ipotek nasıl kaldırılır?


Banka kredisinden dolayı tapu üzerinde kurulan ipoteği kaldırma işlemi Tapu İl Müdürlüğünde gerçekleşiyor. İşlem için, borcun bittiğine dair belge ile birlikte ipotek fek yazısı gerekiyor.


İpotek fek yazısı ise, sadece banka tarafından Tapu Müdürlüğüne yazılan bir yazı olup; kişinin bankadan bu yazıyı talep etmesi gerekiyor.


Söz konusu ipotek fek yazısı belirli bir ücrete tabi oluyor. Söz konusu bedel de ya banka tarafından ödeniyor ya da kredi sahibi tarafından ödenmesi gerekiyor.


Fek yazısının alınmasından sonra Tapu Müdürlüğüne gidildiği zaman aynı gün içerisinde evin üzerindeki ipotek kaldırılmış olur.



İpotek fek yazısı ücreti yasal mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön