19 / 04 / 2024

Konut kredisi çekme yaşı 18'e düştü!

Konut kredisi çekme yaşı 18'e düştü!

Konut kredisi çekme yaşı 18'e kadar düştü. Uzun yıllar kira ödemek istemeyen gençler için artık ev anahtarı, otomobil anahtarının önüne geçiyor..



Konut kredisi çekme yaşı 18'e kadar düştü. Uzun yıllar kira ödemek istemeyen gençler için artık ev anahtarı, otomobil anahtarının önüne geçiyor. Türkiye'de son yıllarda faiz oranlarının gerilemesi ile konut kredisi vadelerinin uzaması, erken yaşta ev sahibi olmanın yolunu açtı. Uzun yıllar kira ödemek isteyemeyen genç tüketiciler, artık 18 yaşında arabadan önce ev sahibi olabilmek için bankaların yolunu tutuyor. Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, kendilerinden kredi kullanan en genç müşterilerinin 18 yaşmda olduğunu söyledi. 18-25 yaş aralığının toplam içindeki payının yüzde 6 olduğu bilgisini veren Atay, "Geçen yılın bu oran yüzde 9'du. Yıllık nüfus artış hızımız yüzde 1 'in üstünde. Bu durum, genç bir nüfusa sahip olmamızı sağlıyor. 


Diğer yandan bir evde yaşayan ortalama kişi sayısı azalıyor. Gençler, eskiye oranla aile evinden daha erken yaşta ayrılmaya başlıyor. Bu gibi sosyal değişiklikler de konut sahibi olma yaşını düşürüyor. Öte yandan gelir seviyesinin de artmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu da, aylık mortgage taksitlerinin daha erken yaşlarda ödenebilmesini mümkün kılıyor." Türkiye İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki de bankalarından konut kredisi kullanan en genç müşterilerinin 18 yaşında olduğunu söyledi. Haki, "Faiz hadlerindeki gerileme, halkımızın daha yeni ve günümüz standartlarına uygun konutlarda yaşama isteği, müşteri ihtiyacına göre çeşitlendirilmiş finansal hizmetlere ulaşımın daha kolay hale gelmesi gibi unsurlar, konut sahibi olma yaşını aşağı çekiyor" şeklinde konuştu. Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, şunları söyledi: "Aylık taksit yükünün azalmasıyla birlikte henüz çalışma hayatının ilk dönemlerinde bulunan ve aylık ücretleri oldukça sınırlı olan gençler dahi konut kredisine yöneldi. Geçmişte gençler bir yandan kira ödeyip, bir yandan da ev alacak parayı biriktirmeye çalışmaktaydı. 


Ancak kredi imkanlarının artması ile artık önce ev sahibi olup sonra azar azar borçlarım ödeyebiliyorlar." Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre 2014 Eylül ayı itibariyle Türkiye'de 41 milyar 904 milyon liralık konut ve tüketici kredisi kullandırıldı. Kişi sayısı ise 2 milyon 932 bin olarak gerçekleşti Söz konusu kredi miktarının 2 milyar 893 milyon lirası, 18-25 yaş aralığında olan 262 bin kişi tarafından çekildi.


Türkiye


Geri Dön