23 / 04 / 2024

Konut kredisi dosya masrafı iadesi için yapılması gerekenler!

Konut kredisi dosya masrafı iadesi için yapılması gerekenler!

Mesken sahibi olmak için bankalardan kredi kullanan tüketiciler, kesilen kesilen dosya masraflarının tarafında iade edilmesini isteyebiliyor. Peki, konut kredisi dosya masrafı iadesi için yapılması gerekenler nelerdir?



Konut kredisi dosya masrafı iadesi için yapılması gerekenler!

Mesken sahibi olmak için bankalardan kredi kullanan tüketiciler, kendilerinden ne için istendiği belirtilmeden kesilen dosya masraflarının tarafında iade edilmesini isteyebiliyor. 


Yargıtay Kararları gereğince, bankaların ne için aldıklarını açıklayamadığı ve gerekli olmadan alınan dosya masraflarını iade etmeleri gerekiyor.


Konut kredisi dosya masrafının iadesi için öncelikle, bankaya bir dilekçe ile başvuruda bulunuyor.


Bu dilekçe ile, kullanılan tüm kredilerin; Sözleşmelerin, Ödeme planı ve ödeme dekontlarının, Kredi kullandırılması için bankaca yapılması gereken zorunlu masrafların ayrıntılı dökümleri ve yapılan masrafın belgesi mail veya adrese posta yoluyla verilmesi talep ediliyor.


Belgelerde belirtilen dosya masrafının iadesi için ise bir dilekçe ile Tüketici Hakem Heyetine veya doğrudan Tüketici Mahkemelerine müracaat edilebiliyor. 


2014 yılında dosya masrafı adı altında kesilen tutar 1.161,67 TL’nin altında olduğu takdirde yaşadığınız yerin ilçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine; 1.161,67 TL’nin üstünde ise tüketici mahkemelerine müracaat edilebiliyordu. 


Ancak, 2015 yılı için düzenlenen parasal sınırlamalara göre, Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilmesi için en az talep edilecek ücretin 2.200 Türk Lirası olması gerekiyor.



Konut kredisi dosya masrafları iadesi yargıtay kararı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön