28 / 03 / 2024

Konut kredisi dosya masrafı nasıl geri alınır?

Konut kredisi dosya masrafı nasıl geri alınır?

Yargıtayın aldığı karara göre, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 10/B maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda konut kredisi dosya masrafı nasıl geri alınır? İşte yanıtı...



Konut kredisi dosya masrafı nasıl geri alınır?

Tüketici Dernekleri'nin konut kredisi kullanan kimselerden talep edilen dosya masrafının kaldırılması ile ilgili girişimleri sonucunda Yargıtay, kredi kuruluşlarının talep ettiği masrafların ne olduğunun açık şekilde belirtilmesi gerektiği yönünde karar aldı.


4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 10/B maddesinde yer alan hükümlere göre, ayrıca bugüne kadar tüketicilerden açıkça belirtilmeden talep edilen dosya masraflarının iadesinin yapılması gerekiyor. Buna göre, Konut kredisi dosya masrafı nasıl geri alınır diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Konut kredisi dosya masrafı iadesi.. 

Keyfi olarak komisyon ve dosya masrafı alındığını düşünen tüketicilerin, kredi kullandığı kuruluştan hangi masrafı neden istediğini, miktarlarının kendisine kalem kalem bildirilmesini istemesi yeterli olabiliyor.


Bankanın kendisine yapılan bu istem sonrasında masrafları ve miktarları ispatlayamaması halinde tüketici, bilirkişi aracılığıyla hakkını arayabiliyor.


Konut kredisi dosya masrafının iadesi için izlenecek yol...

1.) Bankaya Konut kredisi dosya masrafı iadesi istemi içeren dilekçe gönderilmesi.


2.) Tüketici Hakem Heyetine dilekçe gönderilmesi.

Kredi kullandığınız kuruluştan aldığınız bilgi ve belgelere göre sizden kesilen miktar 1.161,67 TL’nin altında olduğu takdirde yaşadığınız yerin ilçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. Bu dilekçe ile yapılan masrafların karşı tarafa tahmilini isteyebiliyorsunuz.


3.) Tüketici Mahkemesine dilekçe gönderilmesi.

Eğer banka tarafından sizden kesilen miktar 1.161,67 TL'nin üzerindeyse Tüketici Hakem Heyetine değil, doğrudan Tüketici Mahkemesine başvuruda bulunabiliyorsunuz. Mahkemeden yine bir dilekçe vasıtasıyla yapılan masrafların karşı tarafa tahmilini talep edebiliyorsunuz.






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön