19 / 03 / 2024

Konut kredisi ekspertiz işlemlerini kim yapar?

Konut kredisi ekspertiz işlemlerini kim yapar?

Konut kredisi; bankaların ve kredi kuruluşlarının konut sahibi olmak isteyen kişilere gayrimenkul ipoteği karşılığında verdiği kredi olarak tanımlanıyor. Peki, konut kredisi ekspertiz işlemlerini kim yapar?



Konut kredisi ekspertiz işlemlerini kim yapar?

Bir uzman tarafından gayrimenkulün değerinin belirlenme çalışmasına ekspertiz deniyor. Arsa değeri, bina değeri, ulaşım, alt yapısı, imar durumu gibi durumları inceleyip değer biçme işi olarak da ifade edilebiliyor. 


Konut alabilmek için konut kredisi kullanacak olan kişiler bankaya başvuruda bulunuyor. Banka başvuru kapsamında gayrimenkulü incelemesi için eve bir ekspertiz gönderiyor. 


Ekspertiz raporunda, gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı gibi bilgilere yer veriliyor. 


Banka ekspertizin hazırladığı rapora göre, konut kredisi tutarını belirliyor. Banka, ekspertiz raporu sonucunda müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu ekspertiz raporunun iptal edilmesi mümkün oluyor. Peki, konut kredisi ekspertiz işlemlerini kim yapar?


Ekspertiz işlemlerini kim yapar?

Ekspertiz işlemi için uzman kişiyi kredi kuruluşu seçiyor. Eğer gayrimenkulun değerini ölçmesi için uzman kişiyi alıcı seçecek olur ise son sözü kredi kuruluşu veriyor.


Genelde konut kredisi çekmek için alıcılar bankaya başvuruda bulunduklarında banka ekspertizlik ücreti almaz ve kredi onayını, miktarını ekspertiz onayı dahilinde belirliyor. 


Konut kredisi ekspertiz raporuna itiraz edilebilir mi?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön