19 / 03 / 2024

Konut kredisi ekspertiz raporuna itiraz edilebilir mi?

Konut kredisi ekspertiz raporuna itiraz edilebilir mi?

Banka ve finans kuruluşlarının konut sahibi olmak isteyenlere gayrimenkul ipoteği karşılığında sunduğu kredi türüne konut kredisi deniyor. Peki, konut kredisi ekspertiz raporuna itiraz edilebilir mi?



Konut kredisi ekspertiz raporuna itiraz edilebilir mi?

Konut kredisi; banka ve finans kuruluşlarının  gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi olarak tanımlanıyor.


Bankalar konut kredisi vermeden önce, gayrimenkulü incelemek istiyor ve bir eksper gönderiyor. Eksper yaptığı incelemelerde hem geçmiş hem de yakın zamanda gerçekleşen satışları karşılaştırarak, beklemede olan satışlar ve gayrimenkul projelerine dair pazar verilerini analiz ederek tespit ediyor.


Eksperin bankaya sunacağı ekspertiz raporunda gayrimenkul hakkında genel bilgilere yer veriliyor. Bu bilgiler,  gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı olarak karşımıza çıkıyor. 


Eksper genellikle banka tarafından gönderiliyor. Ancak isteyen müşteri kendi eksperini kendi belirleyebiliyor. Konut kredisinde önemli etken olan ekspertiz raporu sonucunda banka,müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu ekspertiz raporunun iptal edilebiliyor. Ekspertiz raporunun iptali için müşteri Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapılması yeterli oluyor. 


Ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz edebiliyor.  Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyor. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor.


Konut kredisi en çok ne kadar kullanılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön