19 / 03 / 2024

Konut kredisi en çok ne kadar kullanılır?

Konut kredisi en çok ne kadar kullanılır?

18.12.2010 tarih ve 27789 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı gereğince, evin tamamına kredi verilmiyor. Peki, konut kredisi en çok ne kadar kullanılır?



Konut kredisi en çok ne kadar kullanılır?

18.12.2010 tarih ve 27789 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı gereğince, evin tamamına kredi verilmiyor.


Ancak,  konutun tamamına kredi çekilebilmesi için bankalar, eksik kalan yüzde 25'lik kısım için ihtiyaç kredisi kullandırabiliyor. Böylece konut kredisi ve ihtiyaç kredisi ile birlikte evin tamamına kredi çekilmiş oluyor. Bütün bankalar bu uygulama ile kredi verebiliyor.


Aylık gelirinin olduğu ispatlayan herkes konut kredisi kullanarak konut sahibi olabiliyor. Kredi verilirken dikkat edilen hususlar arasında kişinin daha önce kredi kullanıp kullanmadığı oluyor. Kişinin kredi skorlaması kötüyse kredi kullanılmıyor. 


Konut kredisi almak isteyen kişi, kendisine en uygun olan herhangi bir bankadan kredi alabiliyor. Peki, konut kredisi en çok ne kadar kullanılır?


Konut kredisi en çok ne kadar kullanılır?

Standart olarak evin ekspertiz değerinin en çok %75’i kadar kredi kullanılabiliyor. Bu arada evin ekspertiz değeri her zaman satış bedeline eşit olmayabiliyor. 


Tapu bilgilerine ya da evin mevcut durumuna bağlı olarak satış bedeli ile ekspertiz bedeli farklı olabiliyor.  Buna ek olarak banka, rapordaki ekspertiz değerini yukarı ya da aşağı yönde çok az da olsa değiştirme yetkisine sahip olabiliyor. 


Evim inşaat halinde konut kredisi kullanabilir miyim?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön