20 / 04 / 2024

Konut kredisi erken ödeme cezası kalktı mı?

Konut kredisi erken ödeme cezası kalktı mı?

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin konut kredisi erken kapatma ücreti ile ilgili aldığı son karara göre bankalar bazı kredilerde erken kapama ücreti talep edilebiliyor mu? Konut kredisi erken ödeme cezası kalktı mı?



Konut kredisi erken ödeme cezası kalktı mı?

Bankalar tarafından satın alınacak konutun ipotek altına alınmasıyla verilen krediye konut kredisi deniyor. Konut kredisi almak isteyen kişi, kendisine en uygun olan herhangi bir bankadan kredi talep edebiliyor. 


Konut kredisi başvurularında gereken belgeler nüfus cüzdanı, ikametgah belgesi, gelir belgesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Konut kredilerinde faiz oranları sabit kalıyor vadeler ise 5 ile 30 yıl arasında değişiklik gösteriyor. Peki, konut kredisi erken ödeme cezası kalktı mı?


Konut kredilerinde erken ödeme cezası kalkmadı ancak bu ücret sabit faizli mortgage kredilerinde talep edilebiliyor. Değişken faizli mortgage kredilerinde “erken kapama ücreti” talep edilemiyor.


Yargıtay, sabit faiz oranlı konut kredilerinde borcun erken kapatılması halinde bankaların “erken kapama ücreti” almalarının hukuka aykırı olmadığına karar verdi.  


Yargıtay, banka aleyhine dava açıp 2 bin 16 liralık kredi erken kapama ücretini geri alan tüketicinin davasını oybirliği ile bozdu. Bu durumda ,bankalar, miktarı 112 milyar lirayı aşan kredilerin erken ödenmesi halinde, tüketiciden erken kapama ücreti talep edebiliyor.


Konut kredisi erken ödeme cezası ne kadar?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön