24 / 04 / 2024

Konut kredisi erken ödeme cezası!

Konut kredisi erken ödeme cezası!

Konut kredisi borcunuzu belirlenen tarihten önce kapatmayı düşünüyorsanız, erken ödeme cezası ödeyeceğinizi hesaba katmanız gerekiyor. Peki konut kredisi erken ödeme cezası ne kadar?




Konut kredisi kullananlar, kredi borçlarını zamanından önce kapatırlarsa bankalar tarafından alınan erken ödeme cezasına maruz kalıyorlar. Peki konut kredisi erken ödeme cezası nedir? Konut kredisi kullanırken, kredi alınan bankayla bir ödeme planı üzerinde anlaşmaya varılıyor. Eğer ilerleyen zamanlarda söz konusu bu planda değişikliğe gidilmek istenilirse bankalar erken ödeme cezası kesiyorlar. 


Konut kredisi erken ödeme cezası, ödeme planı değişikliğinden dolayı bankaların karının düşmesinden sebep alınıyor. Çünkü yeniden yapılanmaya gidildiğinde kredi faiz oranı düştüğünden bankanın karı da düşüyor. İşte bu açığı kapatmak için bankalar erken ödeme cezası alma yoluna gidiyor. 


Erken ödeme cezası ne kadar? 

Konut kredisi borcunu bitim tarihinden önce kapatanlara uygulanan erken ödeme cezası miktarı ise, kalan kredi anapara tutarı üzerinden maksimum yüzde 2 oranında oluyor. Söz konusu bu miktar ilgili yasada da karşımıza çıkıyor; 


Erken ödeme cezası, 6 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe giren yeni İpotekli Konut Finansmanı (Mortgage)  Yasası sonucu 4077 sayılı kanuna eklenen 10/B maddesinde açıklanmıştır. Buna göre, sadece sabit faizli konut kredilerinde, ödeme planında önceden belirtilmeyen, bir taksit tutarı veya üzeri bir bedelin vadesinden önce ödenmesi durumunda, bankalar konut kredisi müşterilerinden ödenen tutarın en fazla %2’sine kadar erken ödeme cezası alabiliyor. Bankaların erken ödeme cezasını talep edebilmeleri için, bunun kredi sözleşmesinde açıkça belirtilmiş olması gerekiyor.





Geri Dön