24 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz indirimlerinde son durum!

Konut kredisi faiz indirimlerinde son durum!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı faiz indirim çağrısının ardından bankaların konut kredisi faiz oranları düşmeye başladı. Bankalar konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına indiriyor. İşte bankaların faizlerinde son durum...



Konut kredi faizlerine indirim çağrısıyla 8 bankadan konut kredisi faiz oranları hakkında açıklama geldi. İşte bankaların yüzde 1'in altına indirdiği faizlerde son durum!




Konut kredisi faiz oranları Ağustos son durum!

1- TEB konut kredisi faiz oranlarında indirim!

banka konut kredisi faizlerinde indirime gidildi. İlk olarak Türk Ekonomi Bankası (TEB), konut kredisi için başlattığı ve Ağustos ayı boyunca sürecek olan yeni kampanya kapsamında konut kredisi faizlerini yüzde 0,99'a kadar düşürdü.



2- Ziraat Bankası konut kredisi faiz indirimi!

Ziraat Bankası ise dünden itibaren geçerli olmak üzere 1-24 ay vadelerde yüzde 0,82'ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0,90'a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0,95'e çekti.



3- Denizbank konut kredisi faiz indirimi!

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, konut finansmanında faizi iki yıla kadar vadede yüzde 1.14'ten bu sabah itibarıyla yüzde 0.89'a, beş yıla kadar vadede faizi yüzde 1.14'ten yüzde 0.99'a çektiklerini açıkladı.



4- Şekerbank konut kredisi faiz indirimi!

Şekerbank ise konut kredi faizlerini bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1 - 24 ay vadelerde yüzde 0.89, 25 - 60 ay vadelerde ise yüzde 0,99’a çektiğini açıkladı.



5- VakıfBank konut kredisi faiz indirimi!

VakıfBank'da konut sahibi olmak isteyen müşterilerine yüzde 0,80'den başlayan faiz oranları ve esnek ödeme seçenekleriyle kredi imkanı sunuyor.


Kampanya kapsamında 3-12 ay vadede yüzde 0,80, 13-36 ay vadede yüzde 0,88, 37-60 ay vadede yüzde 0,90 ve 61-120 ay vadede yüzde 0,95 faiz oranıyla kredi kullanılabiliyor.



6- Halkbank konut kredisi faiz indirimi!


Halkbank, konut kredisi faiz oranlarını 1-24 ay vadelerde yüzde 0,80, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0,89'a düşürdü.


Bankadan yapılan açıklamaya göre konut kredi faiz oranlarını 1-24 ay için yüzde 0,80'e, 25-48 ay için yüzde 0,89'a, 49-60 ay için yüzde 0,90'a ve 61-120 ay için yüzde 0,95'e çekti.



7- Vakıf Katılım konut kredisi faiz indirimi!

Vakıf Katılım konut finansman oranını 1-24 ay vadelerde yüzde 0,80'e, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0,88'e düşürdü.



Vakıf Katılım, konut sahibi olmak isteyen müşterilerine konut finansman oranlarını 1-24 ay aralığında yüzde 0,80'e, 25-60 ay aralığında yüzde 0,88'e, 61-120 ay aralığında yüzde 0,93'e indirdi.


8- ABank konut kredisi faiz indirimi!



ABank, 2 yıla kadar vadeli konut kredisi faiz oranını yüzde 1,05’ten yüzde 0,89’a; 2-5 yıl arası vadede ise, yüzde 1,10’dan yüzde 0,99’a indirdi.




İndirim devam edecek mi?

Konut kredi faizlerinin düşürülmesiyle ilgili bankalardan peş peşe indirim açıklamaları geldi. 7 bankada gerçekleşen faiz indiriminin ardından konut kredisi faiz oranlarındaki indirim kararlarının önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.



Beyza Parlak/Emlakkulisi.com



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konut kredisi faizlerinin indirilmesi çağrısının ardından Ziraat Bankası bu yönde adım atarken, TEB, Denizbank ve Şekerbank konut kredisi faizlerini aylık bazda yüzde 1'in altına çekti. Konut satışlarını hızlandırmak ve ekonomik büyümeye destek vermek amacıyla bankaların kredi faizlerini düşürmesini isteyen Erdoğan geçen hafta konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.9'a doğru çekmeleri konusunda bankalara çağrıda bulunmuştu.


Bu çağrısını bugün de tekrarlayan ancak daha sert bir ton kullanan Erdoğan, “Faiz/kredi politikasında olumsuz kırılma gördüğümüz bankaları not etmekten, kurallar çerçevesinde kendilerinden bunun hesabını sormaktan çekinmeyiz” dedi.


Bu sabah saatlerinde yazılı bir açıklama yapan Ziraat Bankası konut kredisi faizlerin bugünden geçerli olmak üzere 1-24 ay vade için aylık yüzde 0.82’ye indirdi. Banka faiz oranlarının 25-60 ay vade için yüzde 0.9, 61-120 ay vade için yüzde 0.95 olacağını açıkladı.


Denizbank konut finansmanında faizi iki yıla kadar vadede yüzde 1.14’ten yüzde 0.89’a, beş yıla kadar vadede faizi ise yüzde 1.14’ten yüzde 0.99’a düşürürken Şekerbank da 25-60 ay vadede faizi yüzde 1’in altına çekti. Bugün konut kredisi faizini yüzde 1’in altına çeken bir başka banka ise TEB oldu.


Sektörde konut kredisi faiz oranları yüzde 13.5-14 arasındayken, indirimler sonrası bu oran yüzde 11-11.5’e gerilemesi ancak Erdoğan’ın referans gösterdiği yüzde 9’un uzağında kalıyor. Bankaların ana finansman kaynağı olan mevduata ödedikleri ortalama faiz ise yüzde 1 civarında bulunuyor. Bankaların açıkladığı indirimli oranlarla dahi yıllık bazdaki konu faizleri yüzde 9’dan uzak görünse de, bankacılar bazı makro ihtiyati tedbirlerdeki gevşeme ve kaynak maliyetindeki yüklerin azaltılmasıyla kredi faizlerindeki indirimin kademeli olarak devam edebileceğini belirtiyorlar.


Analistler ise bazı bankaların kredi faizlerini düşürerek kârlarından feragat edebilecek marjları olduğunu ancak bunun her banka için geçerli olamayacağını belirtiyorlar. Öte yandan, son beş yılda iç talebi dizginlemek ve dolayısıyla cari açığı azaltmak için alınan makro ihtiyati tedbirlerin gevşetilmesinin de kısa vadede büyümeye katkı sağlasa da finans sisteminin uzun vadeli kazanımlarını tehlikeye sokabileceğine dikkat çekiyorlar.


TEDBİRLERDE GEVŞEME OLMALI

“Ekonomi yönetiminden makro ihtiyati tedbirlerde yeni gevşeme adımları bekliyoruz.. Vergisel yüklerin azaltılmasına yönelik tedbirler olabilir… Bu bizi rahatlatır” diye konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, kaynak maliyeti düştükçe bunun kredi maliyetlerine yansıyacağını söyledi. Ateş, “Bu tedbirler ısındırma tedbirleri. Daha cebimizde çok kurşun var harcayacak. Makro ihtiyati tedbirler o kadar sıkı ve vaktinden önce alındı ki, bunlara şimdi biraz esneklik tanınması zamanıdır” dedi.


Merkez Bankası (TCMB) dün TL cinsi zorunlu karşılıklar ve bazı dilimlerde rezerv opsiyon katsayılarında değişikliğe gitmiş, TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirmişti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de yaptığı açıklamalarda makro ihtiyati tedbirlerin yumuşatılması konusunda çalıştıklarını açıklamıştı. Akben ayrıca geçen hafta 10 büyük bankanın yöneticisiyle bir araya gelerek sektörde atılacak adımları değerlendirmişti. Adını vermek istemeyen bir bankacılık analisti, makro ihtiyati tedbirlerin kırılganlıkları azaltmak için alındığına dikkat çekerek, “Şimdi taksitler artacak deniliyor, kısa vadede tüketim kanalından ekonomiyi canlandırmaktan bahsediliyor ama bunun anlamı uzun vadede kazanımlarını kaybetmeye adaysın demektir… Bu, kredi notuna bile olumsuz yansıyabilir” diye konuştu.


Bir başka bankacılık analisti ise bankaların indirimlerinin kısmen “göstermelik” olduğunu ve “iyi niyet göstergesi” olduğunu belirterek “Ancak bunun bir de maliyet tarafı var. Mevduat maliyetiniz düşmedikçe bunun kredi faizlerine daha fazla yansıması beklenmemeli. Şu anda piyasadaki maliyetler bunu sınırlıyor” dedi. Analistler kredi faiz indirimlerinin bankaların net kârına çok fazla olumsuz yansımasını beklemiyor.


Sözcü



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bankaların konut faizlerinde indirimler başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “faizleri indirin” çağrısı üzerine ilk etapta harekete geçen Ziraat Bankası, Denizbank, Şekerbank, VakıfBank, Kuveyt Türk, Vakıf Katılım, Halkbank ve TEB, konut kredilerindeki değişik vadeli faiz oranlarını yüzde 1’in altına düşürdü.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konut kredisi faiz oranlarını yıllık yüzde 9'a doğru çekmeleri konusunda bankalara çağrısı sonrası, faiz indirimleri gelmeye başladı. Ziraat Bankası, değişik vadelerdeki konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına düşürdü. Türk Ekonomi Bankası ise, konut kredisi faiz oranlarını 1 yıldan 10 yıla kadar olan tüm vadelerde yüzde 0,99'a indirdi.


DİĞER BANKALAR DA KATILIR

Konut faizlerinde indirime giden bir diğer banka olan Şekerbank konut kredisi faiz oranlarını, 1-24 ay vadelerde %0.89, 25-60 ay vadelerde ise %0,99'a çekti. VakıfBank ise, müşterilerine 3-12 ay vadede %0.80, 37-60 ay vadede %0.90 ve 61-120 ay vadede %0.95 faiz oranıyla kredi sunuyor. Diğer bankaların da indirimi bekleniyor.


Tüm vadeleri kapsıyor

Kuveyt Türk de, konut finansmanı %0,89'a kadar indirdi. Halkbank ise %0,80'den başlayan faizle yeni konut kredisi paketi sundu. Vakıf Katılım müşterilerine; 0-24 ay aralığında 0.80 / 25-60 ay aralığında 0,88 / 61-120 ay aralığında 0,93 finansman sunuyor.


FETÖ en ballısından kredi almış

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, gerçekleştirdiği basın toplantısında, konut finansmanında faizi iki yıla kadar vadede yüzde 1.14'ten dün itibarıyla yüzde 0.89'a çektiklerini açıkladı. FETÖ'nün finansal ayağıyla ilgili eleştirilerde de bulunun Ateş, “Bankacılıkta bakıyorsunuz en ballısından finansmanlar alınmış. Eximbank ve Kredi Garanti Fonu'nun eski dönemlerinde kredi alınmış. Bu kaynak akışı durdu inşallah” diye konuştu.


Yeni Şafak


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı



Bankalar konut kredisinde faizlerini peş peşe indirmeye başladı. Şimdilik aylık faizler, konut kredisi kullanma iştahını artıran, yüzde 1 sınırının altına düşürüldü. Bu oran bazı bankalarda yüzde 0.80’e kadar indi. İndirimden önce konut kredi faizlerinin aylık yüzde 1.10-1.20 olduğu düşünüldüğünde 20-40 baz puana varan düşüşler görülmüş oldu. 


Yıllık bazda bakıldığında ise sektörde konut kredisi faiz oranları yüzde 13.5-14 arasındayken, indirimler sonrası bu oran yüzde 11-11.5’e geriledi. Bazı bankaların bazı vadelerinde de oran yüzde 10’un hemen altına indi. Ancak henüz oranlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referans gösterdiği yüzde 9’un uzağında kalıyor. Bankaların ana finansman kaynağı olan mevduata ödedikleri ortalama faiz ise yüzde 10 civarında bulunuyor. Bazı bankalarda bu oran munzam gibi yüklerle yüzde 12.5-13’lere kadar da çıkıyor. 


Bankaların açıkladığı indirimli oranlarla dahi yıllık bazdaki konut faizleri yüzde 9’dan uzak görünse de, bankacılar bazı makro ihtiyati tedbirlerdeki gevşeme ve kaynak maliyetindeki yüklerin azaltılmasıyla kredi faizlerindeki indirimin kademeli olarak devam edebileceğini belirtiyorlar. Analistler ise bazı bankaların kredi faizlerini düşürerek kârlarından feragat edebilecek marjları olduğunu ancak bunun her banka için geçerli olamayacağını belirtiyorlar. 


Önceki gün konutta ilk kampanya TEB’den geldi. TEB, ağustos ayı boyunca sürecek olan yeni kampanya kapsamında konut kredisi faizlerini aylık yüzde 0,99’a kadar düşürdüğünü açıkladı. Dün sabah ise piyasa güne Ziraat Bankası’nın indirimi ile başladı, sırasıyla Denizbank ve Şekerbank’tan da açıklamalar geldi. Ardından TEB bu defa tüm vadelerde değişikliğe gittiğini açıklarken akşam saatlerinde de Vakıfb ank, Halkbank ve Kuveyt Türk ‘İndirimde biz de varız’ dedi. 


Bir günde 7 banka 


• Ziraat Bankası konut kredisi faizlerini 1-24 ay vade için aylık yüzde 0.82’ye indirdi. Banka faiz oranlarının 25-60 ay vade için yüzde 0.9, 61-120 ay vade için yüzde 0.95 olacağını açıkladı. 


• Denizbank konut finansmanında faizi iki yıla kadar vadede yüzde 1.14’ten yüzde 0.89’a, beş yıla kadar vadede faizi ise yüzde 1.14’ten yüzde 0.99’a düşürdü. 


• Şekerbank da 25-60 ay vadede faizi yüzde 1’in altına çekti. Şekerbank’ta indirimli faiz oranları 11 Ağustos’tan (yarın) itibaren geçerli olacak. Farklı vadelerde uygulanacak indirimle Şekerbank, konut kredisi faiz oranlarını, 1-24 ay vadelerde yüzde 0.89, 25- 60 ay vadelerde ise yüzde 0,99’a çekti. Şekerbank’tan yapılan açıklamada, faizlerdeki düşme eğiliminin önümüzdeki dönemde beklenen olumlu gidişata bağlı olarak devam etmesi öngörüldüğü belirtildi. 


• Konut kredisi faizini dün yeniden düzenleyen TEB ise konut kredisi faiz oranını 1 yıldan 10 yıl kadar olan tüm vadelerde yüzde 0.99 olarak belirledi. 


• Vakıfbank, “SarıPanjur Halden Anlayan Konut Kredisi” kampanyasıyla 3-12 ay vadede yüzde 0.80, 13-36 ay vadede yüzde 0.88, 37-60 ay vadede yüzde 0.90 ve 61-120 ay vadede yüzde 0.95 faiz oranıyla kredi kullandıracak. 


• Halkbank ise konutta kredi faizlerini 1-24 ay için yüzde 0.80, 25- 48 ay için yüzde 0.89, 49-60 ay içinyüzde 0.90 ve 61-120 ay için yüzde 0.95 düzeyine düşürdü. 


• Kuveyt Türk’te, 0-24 ay vadelerde yüzde 0.89, 24-60 ay vadelerde yüzde 0,99, 60-120 ay vadelerde yüzde 1,09 oranıyla tüketicilerine finansman sunacak.


Mevduat yarışı yapmayın giderlerinizi kontrol edin


Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların bir 25 baz puan daha faiz indirimi yapabileceğini söyledi. Akben bu faiz indiriminin yolunun da mevduat yarışını bırakmak ve başta bina olmak üzere genel giderlerde tasarruf yapmak olduğunu söyledi. “Bankalarımızın çok lüks binaları ve şubeleri var” diyen Akben, genel giderlerde yüzde 10’luk tasarrufun 0,25 puanlık daha faiz indirimi getirebileceğine işaret etti. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada konut kredi faizlerinin aylık bazda yüzde 1’in altına düşmesini önemsediğini ama yıllık bazda bakıldığında henüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği yüzde 9 seviyesine gelinemediğine işaret etti. Akben, kredi faizlerinin düşmesi için önce bankaların kendi aralarında mevduat yarışını bırakması gerektiğini vurgulayarak “Bunu toplantıda biraraya geldiğimizde de söyledik. ‘Mevduatta faiz yarışına gitmeyin’ dedik. Yarış yaparken önce kendileri dikkat ederse... Evet özkaynak ve mevduat maliyeti önemli bunun yanında bankalarımızda mevduat yarışına girmemeli” yorumunu yaptı. 


25 baz puan daha düşebilir 


Daha önceki yıllarda, yıllık yüzde 7-8 faizlerin görüldüğünü hatırlatan BDDK Başkanı, “Bankalarımız genel olarak bir gelir-giderlerine bakabilir. Çok lüks binaları ve şube yerleri var. Genel giderlerinden bir yüzde 10 tasarruf yapsalar faiz de bir 0,25 puanlık daha indirim yaparak aynı kârlılığı elde ediyorlar. Bu komple bir iş” dedi. BDDK Başkanı’na kredi ve kartta vade ile taksit sayısını artırmak başta olmak üzere daha önce ekonomiyi soğutmak için alınan tedbirlerde köklü değişiklikler yapılıp yapılmayacağını sorduğumuzda ise şu cevabı verdi: “Yılbaşından beri bakıldığında mesela tüketici kredilerinde hacmin seyri belli. Konut kredilerinin de ağırlığı belli. Bankalarımız ciroyu artırdıklarında kayıplarını telafi edeceklerdir. Bu indirimlerin ilaç olduğunu düşünüyorum. Ama nihayetinde bizimki temennidir. Bu kararları tek başına veremeyiz. Finansal İstikrar Komitesi’nde konuşulur.”


Cebimizde harcayacak kurşun çok, şimdi biraz 'esneklik' zamanı


Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bireysel kredilerde geçmiş yıllarda alınan makro ihtiyati tedbirlerde yeni gevşeme adımları beklediklerini söyledi. Merkez Bankası’nın munzam karşılık oranlarında indirime gitmesinin yanı sıra bireysel kredilerde vadelerin uzatılmasına kadar 4 temel noktada bankaların elinin rahatlatılabileceğine değinen Ateş, “Bu tedbirler ısındırma tedbirleri. Daha cebimizde çok kurşun var harcayacak. Makro ihtiyati tedbirler o kadar sıkı ve vaktinden önce alındı ki, bunlara şimdi biraz esneklik tanınması zamanıdır” dedi. Ateş, munzam karşılık ve vade uzamasının yanında ucuz kaynak sunma imkanı sağlayacak tedbirleri şöyle sıraladı: “Ancak daha önemlisi kredi kartı asgari ödeme limitlerinin yüzde 40’tan aşağıya çekilmesi hayati noktadır. Kamudan maaş alanların kredilerinde batık var. Vadelerin uzatılması onlara ödeme kolaylığı sağlayacak... Yeniden yapılandırma olabilir. Ama bunu yaptığınızda karşılık çok yüksek oluyor. Karşılıkların da makul hadlerde olması tercihimiz.” Ateş ayrıca, tüketici kredileri ve kredi kartlarında da belirli düzenlemeler beklediklerini belirterek, kartların limitinin gelirin 4 katına kadar olduğunu ve bunun rekabeti çok sınırladığını belirterek, bu oranın 7-8 kata kadar çıkması gerektiğini ifade etti. Kaynak maliyeti düştükçe kredi faizi de düşecek Konut kredi faiz oranlarını 2 yıla kadar olan vadede yüzde 0.89’a, 5 yıla kadar yüzde 0.99’a indirdiklerini söylen Hakan Ateş, “Konut kredilerinin ucuzlatılmasına biz de bir katkı vermek istedik. Kaynak maliyeti düştükçe kredi faiz oranları düşecektir. Bu bir süreçtir. İnşallah düşüreceğiz” dedi. Ateş, kredi faizlerinde 4-5 puanlık bir düşüş yaşandığını dile getirdi. Dünyadaki ülkelerin her birinin ticaretlerinin yüzde 80 ve fazlasının sınır ülkeleriyle olduğunu ve Türkiye’nin uzun bir süre bundan yoksun kaldığını da kaydeden Ateş, Türkiye - Rusya ilişkilerini şöyle değerlendirdi: “Bizim aramızın iyi olduğu her ortamda iki ülke de kazanmış. Ama aramızın kötü olduğu dönemlerde ta Osmanlı’dan bu yana iki ülkede kaybetmiştir. Dolayısıyla bunu kazan-kazana çevirmek siyasilerin görevidir. Bu anlamda yaşanan talihsiz olaylar sonrasında ilişkilerin olumlu yola evrilmiş olması sevindiricidir. 3-5 yıl içerisinde ülke başkanlarının dediği 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi ne ulaşmamak için hiçbir neden yok.” 


Pazar gecesi dolar satışının yüzde 40’ı DenizBank’tan 


15 Temmuz gecesi çalışanlarına ‘ATM’lere ne kadar para yükleyebiliyorsanız yükleyin ve daima açık tutun’ talimatı verdiğini belirten Ateş, “Biz pazar günü yüksek montanlarda döviz satışı yaptık. Dolar/ TL 3.07’den 2.9280’e düştü. O gece bu satışın yüzde 40’ını biz yaptık. Sonrasında halkımız 11 milyar dolarlık dövizini satarak TL’ye geçti” dedi.


Sanata 'evet' demeyi sürdüreceğiz


Denizbank, kültür ve sanatı toplumun geniş kesimleri ile buluşturma misyonu doğrultusunda, ‘2.Denizbank İlk Senaryo İlk Film’ Yarışması’nı TÜRSAK Vakfı işbirliğinde, bu yıl kapsamını daha da genişleterek hayata geçiriyor. Düzenlenen basın toplantısında verilen bilgiye göre, birinci seçilecek eser 30 bin TL para ödülü ve yabancı bir senaristten senaryo doktorluğu, ikinci seçilecek eser 15 bin TL ve Türk bir senaristten senaryo danışmanlığı, üçüncü seçilecek eser ise 10 bin TL ve Türk bir senaristten senaryo danışmanlığı ile ödüllendirilecek. Ayrıca jüri tarafından belirlenecek üç senariste; yarışmaya katıldıklarına ve eserlerinin gelişime açık olduğuna dair mansiyon plaketi verilecek. Toplantıda, konuşan Ateş, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ‘Sanata Evet’ demeyi sürdüreceğiz” dedi. Yarışmanın tanıtımı için yapılan toplantıya, (soldan sağa) Yönetmen Serdar Akar, TÜRSAK Vakfı Başkanı Fehmi Yaşar, Hakan Ateş ve Oyuncu Birce Akalay katıldı.


Dünya


Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bankalara konut kredisi faizlerini indirmeleri yönünde yaptığı çağrı karşılık buldu. Hem kamu bankaları hem de özel bankalar faizlerde indirime gitmeye başladı. Ancak yapılan indirimler yetersiz bulundu. İndirimlere rağmen yıllık faiz oranları hala yüzde 11 ve üzerinde çıkıyor. Üstelik bankalar faiz indirimini 2-5 yıl gibi kısa vadelerle sınırladı. Vatandaş "Faiz indirimi göstermelik değil, gerçekten Cumhurbaşkanı'mızın istediği oranlarda yapılmalı" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta bankalara "Konut alımlarında özellikle devlet ve özel sektör bankaları lütfen şu faiz oranlarını yıllık şöyle yüzde 9'a doğru çekin, sürümden kazanın" şeklinde çağrı yapmıştı. Konut kredisinde aylık faizin yüzde 0.75'e çekilmesi anlamına gelen bu çağrının ardından bankalar düğmeye bastı. 


NEDEN 10 YIL DEĞİL?

Ziraat Bankası, dün, değişik vadelerdeki konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına düşürdü. Banka, konut kredisi faiz oranlarını 1-24 ay vadelerde yüzde 0.82'ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0.90'a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0.95'e çekti. Ziraat'in ardından DenizBank'tan da "Konut finansmanında faizi 2 yıla kadar vadede yüzde 1.14'ten dün sabah itibarıyla yüzde 0.89'a çektik. Konut finansmanında 5 yıla kadar vadede faiz yüzde 1.14'ten yüzde 0.99'a düştü" açıklaması geldi. İlk indirimi önceki gün yapan Türk Ekonomi Bankası (TEB) da dün bir indirime daha gitti. Banka, başlattığı kampanya ile faiz oranını 1 yıldan 10 yıla kadar olan tüm vadelerde yüzde 0.99 olarak belirledi. Şekerbank konut kredisi faiz oranlarını, 1-24 ay vadelerde yüzde 0.89, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0.99'a çekti. Halkbank ev sahibi olmak isteyenlere 1-24 ay için yüzde 0.80, 25-48 ay için yüzde 0.89, 49-60 ay için yüzde 0.90 ve 61-120 ay için yüzde 0.95 gibi faiz oranları sunduğunu duyururken; VakıfBank da 3-12 ay vadede yüzde 0.80, 13- 36 ay vadede yüzde 0.88, 37-60 ay vadede yüzde 0.90 ve 61-120 ay vadede yüzde 0.95 faiz oranıyla kredi kullandıracağını açıkladı.




VATANDAŞ MEMNUN OLMADI

Konut kredisi faizlerinde düşüş başlarken; vatandaş şu an gelinen seviyeyi yeterli bulmadı. Hâlâ faiz oranlarının yüksek olduğunu belirten vatandaşlardan, şu değerlendirmeler geldi: "Cumhurbaşkanımız'ın işaret ettiği seviyeye henüz gelinmedi. Konut kredilerinde Halen, kredi kartı ile yapılan harcamalarda taksit sayısı maksimum 12 ay olarak uygulanıyor. Cep telefonu ise taksitli alınamıyor. Yeni çalışma ile bunun da gerçekleşmesi bekleniyor. ağırlıklı olarak 10 yıl vadeyi tercih ediyoruz ancak şu an yapılan indirimler ağırlıklı olarak kısa vadelere yönelik. 2-5 yıl vadeli krediyle ev almak pek kolay değil. Daha da düşük faiz uygulanmalı."


İHANET SAYARIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankalara sert uyarılarda bulundu. Türkiye İhracatçılar Meclisi üyeleriyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki istişare toplantısında bir araya gelen Erdoğan, "Ekonomimizin güçlendirilmesi, geliştirilmesi konusunda kesintisiz bir çalışma içindeyiz" dedi.


GERİ ÇAĞIRMA OLMAZ

İhracattaki olumlu yönde seyrin 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişiminde dahi ciddi manada kesintiye uğramadan sürdüğüne dikkati çeken Erdoğan, kredilerin geri çağrıldığı yönünde gelen bilgileri hatırlattı. Erdoğan, şunları söyledi: "Kamu bankaları ve özel sektör bankaları bunu eğer fırsata dönüştürmeye kalkarlarsa, kusura bakmasınlar, biz de devlet olarak gereğini yaparız ve onlar da ondan sonra kapımızı kolay kolay açamazlar, çalamazlar. Milletin parasıyla çalıştığınız böyle bir dönemde eğer kalkıp da bu ülkede yatırımcımızın önünü açmaz, onu daha da daraltır ve hemen basit bir olayda 'geriye çağırma' gibi bir anlayışın, mantığın içerisine girerse, kusura bakmasınlar açık ve net söylüyorum ben bunu 'ihanet' diye değerlendiririm, buna sıcak da bakamam. İnşallah 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum."..



Takvim



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı’nın “faizleri indirin” çağrısı etkili oldu. 6 banka konut kredisi faizini psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşürdü


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla hükümetin başlattığı konut kredisi faizlerini düşürme çalışması meyvesini verdi. Merkez Bankası'nın bu yıl yaptığı peş peşe faiz indirimlerine rağmen, bankalar konut kredisi faiz oranlarını aşağıya çekmede isteksiz davranıyordu. Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı “bu zulümdür” tespitinin ardından BDDK devreye girdi ve bankalar adım attı. Dün 6 banka faizleri aylık bazda yüzde 1'in altına indirdiklerini açıkladı.


Ziraat Bankası, 3 ile 120 ay vade aralığındaki konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına düşürdü. Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranları 1 – 24 ay vade aralığında yüzde 1.23'ten yüzde 0.82'ye, 25-60 ay vade aralığında yüzde 1.23'ten yüzde 0.90'a, 61-120 ay vade aralığında ise yüzde 1.23'ten yüzde 0.95'e indi.


YENİ ADIMLAR BEKLENİYOR

Dün basın toplantısı düzenleyen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Konut finansmanında faizi iki yıla kadar vadede yüzde 1.14'ten yüzde 0.89'a çektik. Beş yıla kadar vadede faizi de yüzde 1.14'ten yüzde 0.99'a düşürdük” dedi. Ateş, ekonomi yönetiminden yeni gevşeme adımları beklediklerini belirterek “Vergisel yüklerin azaltılmasına yönelik tedbirler bizi rahatlatır” diye konuştu.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ise başlattığı kampanya ile ev sahibi olmak ya da konuta yatırım yapmak isteyenler için kredi faiz oranını 1 yıldan 10 yıl kadar olan tüm vadelerde yüzde 0.99 olarak belirledi. TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi “Konut kredisinde faiz oranını düşüren ilk banka olduk. Şimdi de bir adım daha atarak, tüm müşterilerimize 10 yıl vadeye kadar yüzde 0.99 oranında konut kredisi faizi imkanı sunuyoruz” dedi.


VATANDAŞIN KÂRI 25 BİN LİRA

Şekerbank ise konut kredisi faiz oranlarını, 1- 24 ay vadelerde yüzde 0.89, 25 – 60 ay vadelerde ise yüzde 0.99'a çektiğini açıkladı. Fazi indirimi kervanına katılan Vakıfbank, konut kredilerinde 12 aya kadar yüzde 0.88, 61-120 ay vadede ise yüzde 0.95 faiz uygulayacağını açıkladı. Aynı şekilde 1-24 ay vadede yüzde 0.80 faiz uygulama kararı alan Halkbank ise 61-120 ay vade için faiz oranını yüzde 0.95 olarak açıkladı. Arka arkaya gelen faiz indirimleri ise vatandaşın sırtındaki yükü hafifletecek. İndirimden önce banka kredisiyle ev alacak vatandaş, 20 bankanın ortalaması olan yüzde 1.25 faiz oranı ve 120 ay vadeyle 100 bin lira konut kredisi kullandığında 93 bin 602 lira faiz ödüyordu. Faizlerin yüzde 0.95'a kadar gerilemesinin ardından ödenecek faiz miktarı 25 bin 574 lira düşerek 68 bin 28 lira oldu.


YATIRIMLAR CANLANIR TÜKETİCİ KAZANÇLI ÇIKAR

Altı bankanın konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi, vatandaşları olduğu kadar inşaat sektörünü de hareketlendirdi. Markalı konut üreticileri diğer bankaların da adım atmasını istiyor: İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Konut proje üreticilerinin başlattığı tarihi kampanyada ortaya çıkan sinerjinin daha çok etki yaratması için finans sektörünün de güç vermesi gerektiğini söylemiştik. Cumhurbaşkanımız da bu söylemimizin altını çizdi. Bu sese bankalarımızın olumlu yaklaşması bizi çok sevindirdi. Umarız bu güç birliği yaklaşımı genele yayılır ve faiz oranları yüzde 0.70 sevilerine kadar geriler” diye konuştu.


SIRA DİĞERLERİNDE

Faizlerin düşmesinin ekonominin çarklarının ihtiyaç duyduğu ivmeyi kazandıracağını, mevcut yatırımlara ise moral vereceğini dile getiren Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, “Bu iyileştirme herkese kazandıracak. Tüketiciler, markalar ve bankalar birlikte fayda sağlayacak” dedi.


Bu süreçte faiz indirimi yönünde atılan adımların iyi niyetli olduğuna dikkat çeken Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, “Türk ekonomisinde sürdürülebilir bir büyüme için asıl beklentimiz yıllık bazda faizlerin yüzde 10'un altına düşmesidir” dedi.


Hem sektörel anlam da hem de ekonomik anlamda bir canlanmanın, kalkınmanın olması için herkesin bu seferberliğe katılması gerektiğini dile getiren Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “Sıra diğer bankalarımızda… Onlara da bu seferberliğe katılsın” dedi.


Sözcü



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla bankaların   faiz oranlarını yüzde 0.80’e kadar çektiği konut kredilerinde adete talep patlaması yaşandı. Kamu bankalarından Ziraat’in öncülüğünde 10 Ağustos’ta başlayan indirime, diğer bankaların da katılması sonrasında konut kredilerinde son bir haftalık dönemdeki artış 138 milyon liradan 703 milyon liraya çıktı. Böylelikle 12 Ağustos haftasında 139.7 milyar lira olan krediler, 19 Ağustos’ta 139.8 milyara, 26 Ağustos itibariyle 140.6 milyar liraya yükseldi. Son 3 haftalık artış 841.3 milyon lira olarak hesaplandı.


6 HAFTADA 1.8 MİLYAR

Merkez Bankası’nın haftalık istatistiklerine göre, darbe girişimi öncesinde 139 milyar lira olan krediler, 15 Temmuz sonrası 138.9 milyar liraya kadar geriledi.  Kalkışma sonrası ekonomiye destek için Emlak Konut öncülüğünde aylık yüzde 0.70 faiz ve 120 ay vade kampanyası geldi. GYODER’de bu kampanyaya 50 milyarlık projeleri düşük faizle satışa çıkartarak destek verdi.


Gayrimenkul sektörünün harekete geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da bankalara faiz indirim çağrısı yapmış, bankalar da aylık faizi yüzde 0.80’e, yıllık yüzde 10-11’e kadar düşürmüştü. Böylelikle tüketicilerin kredi iştahı arttı. Merkez Bankası verilerine göre, temmuz sonu 139.3 milyar lira olan konut kredileri, 5 Ağustos’ta 139.5 milyar, 12 Ağustos’ta 139.7 milyar, 19 Ağustos’ta 139.8 milyar ve 26 Ağustos haftasında 140.5 milyar liraya çıktı. Böylelikle, FETÖ’nün hain darbe kalkışmasının olduğu 15 Temmuz tarihinden itibaren söz konusu kredilerdeki artış 1.8 milyar lirayı aştı.


120 AY YÜZDE 0,95

Mevduat bankalarında yaşanan artışa rağmen katılım bankalarında düşüş görüldü. Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz haftasında katılım bankalarında 12.37 milyar lira olan konut kredilerinin, 26 Ağustos itibariyle 11.18 milyar liraya düştüğü belirlendi.


Yabancıya konut satışında Ruslar yine zirveye yolunda


Yabancıya konut satışında Ruslar yine zirveye yolundaTÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre Ruslar, uçak krizi nedeniyle ilişkilerin düzelmeye başlaması ile konut satışında...

Son 6 haftalık gerileme yüzde 9.64 olarak hesaplandı. Öte yandan kamu bankaları öncülüğünde mevduat bankaları 60 aya kadar yüzde 0.90, 120 aya kadar da yüzde 0.95’lik oranla kredi kullandırırken, katılım bankalarının söz konusu vadede kar payı oranı yüzde 0.97-99 arasında olmuştu. Bu oran, 120 ayda ise yüzde 0.99 ile 1.09 ile yüksek seviyede kalmıştı.  Merkez Bankası verilerine göre, temmuz sonu 11.24 milyar lira olan konut kredileri, indirimin başladığı ağustos ayında 11.23 milyar lira oldu. Söz konusu krediler 12 Ağustos’ta 11.22 milyar, 26 Ağustos haftasında 11.18 milyar liraya kadar düşüş gösterdi. 


VATANDAŞLAR KREDİYE KOŞTU

Darbeye karşı tek yumruk olan tüketicilerin ekonomiye desteği rakamlara da yansıdı. Konut kredilerinin yanı sıra tüketici kredileri de son 6 haftada 1.45 milyar lira arttı. 15 Temmuz haftasında 315.8 milyar lira olan söz konusu krediler, 19 Ağustos’ta 315.94 milyar ve 26 Ağustos itibariyle 317.26 milyar liraya çıktı.


Yabancı 3 bin konutla İstanbul’dan ‘ev’lendi

Yabancı 3 bin konutla İstanbul’dan ‘ev’lendiYabancı yatırımcıların İstanbul sevdası konut satışlarına yansıyor. Türkiye’de 8 ayda yabancıların 10 bin 422 konut alımının 3...

Vatandaşın, yatırım aracı olarak görmekten vazgeçtiği taşıt kredileri ise 5.68 milyardan 5.65 milyar lira seviyesine geldi.


KAR PAYI ORANLARI BAŞABAŞ

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, Bank Asya faaliyetlerinin sonra ermesinin, katılım bankaları tarafından kullandırılan kredi rakamlarına  yansıyıp yansımadığına ilişkin soru üzerine, “Bank Asya sistemin dışına kalınca, orada kredi rakamları gözükmüyor. Yoksa bankalar faaliyetlerine devam ediyor, herhangi bir kısıntı söz konusu değil” dedi.


HANGİ BANKA FAİZİ NE KADAR GERİ ÇEKMİŞTİ

Ziraat Bankası, konut kredisinde 1-24 ay vadelerde faizi yüzde 0,82’ye, 25-60 ayda yüzde 0,90’a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0,95’e çekmişti


Türk Ekonomi Bankası (TEB), bir yıldan 10 yıla kadar olan tüm vadeler için konut kredisi oranını yüzde 0.99 olarak belirlemişti 


VakıfBank, 12 ayda yüzde 0,80, 13-36 ay vadede yüzde 0,88, 37-60 ay vadede yüzde 0,90 ve 61-120 ayda yüzde 0,95 faiz verdi


Şekerbank, konut kredisi faiz oranlarını 1-24 ay arası vadelerde yüzde 0,89, 25-60 ay vadelerde ise tüketiciler için yüzde 0,99’a kadar faizi çekmişti


Halkbank, 1-24 ay için yüzde 0,80, 25-48 ayda yüzde 0,89, 49-60 aya yüzde 0,90 ve 61-120 aya yüzde 0,95 faizle kredi kullandırdı


Kuveyt Türk, 0-24 ay vadelerde yüzde 0.89, 24-60 ay vadelerde yüzde 0,99, 60-120 ay vadelerde yüzde 1,09 oranıyla tüketicilerine finansman sundu


Garanti Mortgage, 24 aya kadar vadeli konut kredisinde faiz oranını %0.95’e, 24-60 ay arası vadede konut kredi faiz oranlarını da %0,99’a düşürdü


Albaraka, kar oranlarını, 0-24 ay vadelerde yüzde 0,88; 24-60 ayda yüzde 0,97, 60-120 ay vadelerde ise yüzde 0,99’a düşürmüştü.




Habertürk


Geri Dön