28 / 03 / 2024

Konut kredisi faiz oranları Ocak ayında indirime gitmedi!

Konut kredisi faiz oranları Ocak ayında indirime gitmedi!

Konut kredileri faiz oranlarında 2012 yılında özellikle son çeyrekte gözlemlenen faiz oranı indirimleri 2013 içinde gayet umut vericiydi. 2013 Ocak ayında bankalar beklentilere nazaran çok önemli faiz indirimlerine gitmedi



Konut kredileri faiz oranlarında 2012 yılında özellikle son çeyrekte gözlemlenen faiz oranı indirimleri 2013 içinde gayet umut vericiydi. Beklentiler faiz oranlarının bir miktar daha düşmesi yönündeydi. 2013 Ocak ayında bankalar beklentilere nazaran çok önemli faiz indirimlerine gitmedi. Özellikle konut KDV oranlarında yaşanan değişiklik ile faiz oranlarında çok daha ciddi faiz indirimleri beklenmekteydi. Yılın ilk ayında çok ciddi faiz indimleri gözlenmemesine rağmen bankalar çok uygun oranlar sunmaya devam ediyorlar. 2012’nin son çeyreğinde düşük vadeli konut kredilerinde görmeye alıştığımız faiz oranları yeni yılda da orta ve uzun vadeli konut kredileri içinde sunulmaya devam ediyor. Faiz oranlarının 120 ay vade için %0.80-%0.90 gibi oranlarla sunuluyor. Elbette bu oranların yanı sıra hala daha %1’in üzerinde bulunan konut kredisi faiz oranları da bazı ürünler için geçerli. 


Konut kredisi faiz oranları Ocak ayında indirime gitmedi!


Gözlemlenen bu faiz oranları son 1 yıl içinde gözlenen en düşük rakamlar olduğunu tekrar edebiliriz.  Bu da Ocak ayında konut kredisi kullanmak isteyen tüketicileri için uygun faiz oranlı kredi fırsatlarının devam ettiğini gösteriyor. Ayrıca geçen aylarlarda da bahsettiğimiz üzere, önceki dönemlerde daha yüksek faiz oranlarıyla konut kredisi kullanmış tüketiciler için çok büyük bir refinansman fırsatı bulunmakta. Kredinizi refinanse ettirmeden önce çok dikkatli olmanız gerektiğini lütfen unutmayınız. 


Kredi faiz oranlarındaki değişim

2012 Aralık ayında %11,6 olarak gözlemlenen Finzoom Yıllık Ortalama Maliyet Oranı, Ocak ayında gözlemlenen cuzi faiz/masraf indirimleriyle  %11,4 seviyesine geriledi. Ocak ayında 120 ay vade, 100.000 TL için endekse katılan bankalar arasında en düşük yıllık maliyet oranı %10,52 ile Garanti bankasına aittir.


Tüketici Kredilerinde Kasım Ayı 

Ocak ayında ihtiyaç kredilerinde indirimler Konut kredilerinde gözlemlendiği gibi devam etti. İhtiyaç kredilerinde bitmek bilmeyen kampanyalar kredi faiz oranlarını geriye çekmeye devam ediyor. Bankalar Aralık ayının başında başlattıkları yılbaşı kampanyalarını Ocak ayında da sunmaya devam ediyorlar. 


Aralık ayında  %19,50 olarak gözlemlenen Finzoom ortalama YMO endeksi, 2013’ün ilk  ayında  %19,07 seviyesine geriledi. İhtiyaç kredilerinde Ocak ayı beklendiği gibi ufak çaplı düşüş ile geçti. Yılbaşı kredi kampanyaların Ocak ayında devam ettiren bankalar ortalama YMO endeksinin düşüşünde büyük rol oynadı. Buda bu dönemde tüketicilerin daha uygun faiz oranları ile kredi kullanabilmesine olanak sağlıyor. Faiz oranlarının daha düşük olduğu bu dönemde de kredi kullanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken nokta, kredilerin gerçek faiz oranı yani YMO’sudur. Faiz oranlarının düştüğü bilgisi her bankayı ve ürünü kapsamamaktadır. 

Finzoom


Geri Dön