23 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları yüzde 1'in altına iniyor!

Konut kredisi faiz oranları yüzde 1'in altına iniyor!

Bankaların konut kredisi faiz oranları düşmeye başladı. Konut kredisi faiz oranları yüzde 1'in altına iniyor. İşte bankaların faizlerinde son durum...



Bankaların konut kredisi faiz oranları düşmeye başladı. Konut kredisi faiz oranları yüzde 1'in altına iniyor. İşte son durum...


Konut kredisi faiz oranları Ağustos son durum!

TEB konut kredisi faiz oranlarında indirim!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı faiz indirim çağrısının ardından banka konut kredisi faizlerinde indirime gidildi. İlk olarak Türk Ekonomi Bankası (TEB), konut kredisi için başlattığı ve Ağustos ayı boyunca sürecek olan yeni kampanya kapsamında konut kredisi faizlerini yüzde 0,99'a kadar düşürdü.


Ziraat Bankası konut kredisi faiz indirimi!

Ziraat Bankası ise dünden itibaren geçerli olmak üzere 1-24 ay vadelerde yüzde 0,82'ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0,90'a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0,95'e çekti.


Denizbank konut kredisi faiz indirimi!

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, konut finansmanında faizi iki yıla kadar vadede yüzde 1.14'ten bu sabah itibarıyla yüzde 0.89'a, beş yıla kadar vadede faizi yüzde 1.14'ten yüzde 0.99'a çektiklerini açıkladı.


Şekerbank konut kredisi faiz indirimi!

Şekerbank ise konut kredi faizlerini bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1 - 24 ay vadelerde yüzde 0.89, 25 - 60 ay vadelerde ise yüzde 0,99’a çektiğini açıkladı.



Beyza Parlak/Emlakkulisi.com




Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı


Hükümetin "konut faizini indirin" çağrısı karşılık bulmaya başladı.


Ziraat Bankası, değişik vadelerdeki konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına düşürdü.


Bankadan yapılan açıklamaya göre, konut kredisi faiz oranları, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1-24 ay vadelerde yüzde 0,82'ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0,90'a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0,95'e çekildi.


Bankanın 61-120 ay için belirlediği faiz oranı 1,16'ydı. Faizin 0,95'e düşürülmesiyle birlikte, -tahmini olarak- 100 bin lira için 120 ay vadeli kredide 86 bin 776 lira faiz ödenirken, 168 bin 28 lira ödenecek. Yine aynı tutarda aylık ödeme miktarı bin 547 lira yerine, bin 400 lira olacak.


TEB, yüzde 0.99'a çekti 


Türk Ekonomi Bankası (TEB), konut kredisi için başlattığı ve ağustos ayı boyunca sürecek olan yeni kampanya kapsamında konut kredisi faizlerini yüzde 0.99’a kadar düşürdü. TEB, başlattığı kampanya ile ev sahibi olmak ya da konuta yatırım yapmak isteyenler için kredi faiz oranını 12 ay vadede yüzde 0.99’a düşürürken, 36 ay vadede yüzde 1.03, kalan vadelerde ise yüzde 1.06 olarak belirledi. 


Verilen bilgiye göre TEB müşterilerine evraklarını tamamlar tamamlamaz 3 saat içinde kredisi başvuru sonucunu bildiriyor.


AA


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Ziraat Bankası değişik vadelerdeki konut kredisi faiz oranlarını indirdi.


Ziraat Bankası'ndan yapılan basın açıklamasında değişik vadelerdeki konut kredisifaiz oranlarının indirildiği açıklandı. Banka konut kredisi faizlerini bugünden itibaren geçerli olmak üzere en kısa vadede aylık yüzde 0.82'ye indirdi.


Açıklamada, "Ziraat Bankası, konut kredisi faiz oranlarını 10.08.2016 tarihinden geçerli olmak üzere indirmiş olup yeni faiz oranları aşağıda sunulmuştur." ifadesi yer aldı.


Bankadan yapılan açıklamaya göre, konut kredisi faiz oranları, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1-24 ay vadelerde yüzde 0.82'ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0.90'a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0.95'e çekildi.


ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI YANIT BULDU


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta bankalara konut kredisi faiz oranlarını yüzde 9'a doğru çekmeleri konusunda kamu ve özel bankalara çağrıda bulunmuş, ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bu çağrıyı büyük bankaların yöneticileri ile konuşup değerlendireceklerini söylemişti.


Sabah



Haber Anadolu Ajansı'nda şu şekilde yer aldı ;



Deniz Bank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Konut kredi faiz oranlarını 2 yıla kadar olan vadede yüzde 0,89'a, 5 yıla kadar yüzde 0,99'a indirdik"dedi.


DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "(FETÖ) Ülkede girmedik yer bırakmadılar. Şimdi bürokrasi, ordu, siyaset, yargı, eğitim, adalet... Bankacılıkta bakıyorsunuz en ballısından finansmanlar alınmış. Eximbank ve Kredi Garanti Fonu'nun eski dönemlerinde kredi alınmış" dedi.


DenizBank'ın, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğinde gerçekleştirdiği "2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film" yarışması kapsamında yapılan toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ateş, dünyadaki ülkelerin her birinin ticaretlerinin yüzde 80 ve fazlasının sınır ülkeleriyle olduğunu ve Türkiye'nin uzun bir süre bundan yoksun kaldığını ifade etti.


Türkiye ile Rusya arasında ticaret hacminin yükselişe geçmişken siyasi ve jeopolitik nedenlerle bunun akamete uğradığını anımsatan Ateş, bu durumun Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu belirtti.


Ateş, Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin düzelmesine sürekli destek olduklarını dile getirdi.


Türkiye ile Rusya arasında son günlerdeki yaşananların sevindirici olduğunu vurgulayan Ateş, şunları kaydetti:


"Kim Türkiye ile Rusya'yı birbirine düşürüyor bilmiyorum ama bilenler biliyor. Bizim aramızın iyi olduğu her ortamda iki ülke de kazanmış. Ama aramızın kötü olduğu dönemlerde ta Osmanlı'dan bu yana iki ülkede kaybetmiştir. Dolayısıyla bunu kazan-kazana çevirmek siyasilerin görevidir. Bu anlamda yaşanan talihsiz olaylar sonrasında ilişkilerin olumlu yola evrilmiş olması sevindiricidir. 3-5 yıl içerisinde ülke başkanlarının dediği 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşmamak için hiçbir neden yok. Turizmi bir yana koyarsak, ağır yatırımların finansmanında ve her anlamdaki ekonomik aktivitede son derece derin ilişkilerimiz var. Türkiye'nin ilk nükleer santrali bugün aşağı yukarı kurulu enerji gücünün yüzde 5'i kadar ilave kaynak sağlayacak. Bugün çok çevreci Fransa'da 86 tane, Türkiye'nin 32'de 1'i Belçika'da 3 tane nükleer santral var. İyi koruma ve doğru yapıldığı zaman zannedildiği gibi çevreye zararlı da değil. Enerji bir Kurtuluş Savaş'dır. Sermaye, iş gücü/emek ve toprak. Bunun üzerine bir de enerjiyi koymamız lazım. Enerjiyi çektiğiniz zaman fişiniz çekiliyor. Enerjinin çeşitlenmesi lazım.


Niye Orta Doğu ile herkes bu kadar uğraşıyor. Niye el alem uçaklarını oraya götürüyor. Libya'yı niye Fransız, İngiliz uçakları bombaladı? Neden lideri linç edildi? Şimdi kabileler birbirini yiyor. Libya'ya çok gittim. Öncesinde hiç de böyle bir durum yoktu. Ne oldu Irak'ta, Suriye'de… Bunları gördüğünüz zaman arkada çok ciddi enerji savaşı ve paylaşımı olduğu görülüyor. Dolayısıyla en çok enerji üreten ve enerji üretmeyen iki ülke olarak birbirimizi tamamlayan o kadar çok yön var ki. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme sonucu çıkan ilk bildirge bile çok kapsamlı ve adımların hızlı atılacağına bir işarettir."


Ateş, iki ülke arasındaki ticaretin ve ilişkilerin gelişmesinin ülke güvenliğinin yanı sıra ekonomik, sosyal ve kültürel alanda da yararlı olacağını söyledi.



- "Türk-Rus ilişkilerinde kilometre taşıyız"



"Rusya ile yaşanan kriz dönemide banka olarak süreci nasıl atlattınız?" sorusu üzerine Ateş, Rusya Federasyonu'ndaki tasarruf mevduatının yarısının Sberbank'ta bulunduğunu ve Türkiye'deki en büyük 4-5 bankası büyüklüğünde olduğunu ifade etti.


Ateş, Sberbank'ın Rusya ile uçak krizi sonrasında DenizBank'a ilave birinci kuşak sermaye getirdiğini, bugün itibarıyla bankanın 15 milyar TL öz kaynağa sahip olduğunu ve bunun 3,5 milyar dolarlık kısmının birinci kuşak sermayeden oluştuğunu kaydetti.


Sberbank'ın geçmişte olduğu gibi bugün de sermaye ilavesi yoluyla son derece dostane ilişkileri sürdüreceğini belirten Ateş, Antalya'da Rus vatandaşların bankacılık işlemlerini kolaylaştırmak için yaptıkları altyapı hizmetlerinin bundan sonra daha aktif kullanacağını dile getirdi.


Ateş, kamu hizmeti yapan bir banka olarak Türkiye ile Rusya arasında ilişkilerin gelişmesi için kendilerini kilometre taşı olarak gördüklerini aktardı.


Türkiye'nin büyümesi ve kalkınması için yapılan bütün mega projelerde DenizBank'ın olduğunu vurgulayan Ateş, en kritik alanlarda olmayı sürdüreceklerini söyledi.


- "Kaynak maliyeti düştükçe kredi faiz oranları düşecek"


Hakan Ateş, "Konut kredi faiz oranlarında indirim olacak mı?" şeklindeki soru üzerine bugün DenizBank olarak faiz oranlarını düşürdüklerini belirtti.

Konut kredi faiz oranlarını 2 yıla kadar olan vadede yüzde 0,89'a, 5 yıla kadar yüzde 0,99'a indirdiklerini ifade eden Ateş, 5 yıl üzeri vadelerde yüzde 1'in üzerine çıktığını dile getirdi.


Ateş, kredi faizlerinde 4-5 puanlık bir düşüş yaşandığını dile getirerek, şöyle devam etti:


"Mevduat faizleri 15 Temmuz'a kadar iniş trendine girmişti. Bu olaylardan sonra yükseliş trendine girdi. Ama bunun sakinleşeceği beklentisini önceden vaziyet aldık. Bunu biraz da görev olarak gördük. Şu andaki fonlama maliyetleri göz önüne alındığında o faaliyetten para kazanalım anlamı taşımıyor… Moody's'in notta değişiklik yapacağını düşünmüyorum. Bu kadar iyi makroekonomik verileri olan başka ülke yok. Dünyada herkes için sorun olan ikili-üçlü açık bizde yok. Bu risk primi azalacak ve fonlama maliyetlerimiz düşecektir. Konut kredilerinin ucuzlatılmasına biz de bir katkı vermek istedik. Kaynak maliyeti düştükçe kredi faiz oranları düşecektir. Bu bir süreçtir. İnşallah düşüreceğiz. Enflasyonun gerilemesi, politik riskin azalması, geniş kitlelerin mevduatının maliyetini daha düşük kabul etmesi finansmanın ucuzlamasına katkı sağlayacak."


- "Ekonomide kaynak israfı olmuş"


Kredi kartı borçlarının yapılandırması konusunda bankaların kaynak limiti olup olmadığı konusunda bir soru üzerine Ateş, şunları anlattı:


"(FETÖ) Ülkede girmedik yer bırakmadılar. Şimdi bürokrasi, ordu, siyaset, yargı, eğitim, adalet… Bankacılıkta bakıyorsunuz en ballısından finansmanlar alınmış. Eximbank ve Kredi Garanti Fonu'nun eski dönemlerinde kredi alınmış. Şimdi oralara bakılıyor. Ekonomide o kadar kaynak israfı olmuş ki. Bir takım toplanan kaynağın bir kısmını başka bir yere götürdüğü söyleniyor. Bu para ekonomiden bir çıkıştır, kaçaktır. Bunlar anlatılıyor bize. Bu kaynak akışı durdu inşallah. Bu kaynak ülkemiz için harcanacak. Onun için BDDK Başkanımız ilk on büyük bankanın yöneticilerini topladı. Olaya doğru nasıl yaklaşılırı çalışıyoruz. Ekonomiye mümkün oldukça zarar vermeden, yaşı kurunun yanında yakmadan özen göstererek bir şeyler yapmaya çalışılıyor. Biz de bütün kaynaklarımızı seferber edip bunu yapmaya çalışıyoruz. Şu dönemde bankacılık sektörünün bu kadar kuvvetli olması, makro göstergelerin sağlam olması ve mali disiplinin süreceğinin hükümet tarafından beyan edilmesi son derece umutlandırıcı."


Hakan Ateş, 15 Temmuz gecesi ATM'lerde yaşananlar ve vatandaşların döviz bozdurmasına ilişkin "15 Temmuz cuma gecesi 'ATM'lerde yığılma var' dediler. Bunun üzerine ATM'lere ne kadar para yükleyebiliyorsanız yükleyin ve daima açık tutun dedim. Biz pazar günü yüksek montanlarda döviz satışı yaptık. Dolar/TL 3,07'den 2,9280'e düştü. O gece bu satışın yüzde 40'ını biz yaptık. Sonrasında halkımız 11 milyar dolarlık dövizini satarak TL'ye geçti. Kim mevduatını çekmek isterse verin, kredi kullanmak isteyenlere de onaylanmak şartıyla verin dedim. Bunun yapılmadığını duyduğumda yakarım dedim." dedi.


Kredi kartı ve kredilerde taksitlerin artırılmasına yönelik soru üzerine Ateş, makro ithiyati tedbirlerde bir gevşeme beklediklerini söyledi.

Ateş, bunların birincisi munzam karşılığının düşürülmesi olabileceğini, bu düzenlemenin bankacılık sektörünü rahatlatacağını ve ucuz kaynak sunma imkanlarını artıracağını ifade etti.


Kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sayısının uzamasının önemli olduğunu dile getiren Ateş, "Ancak daha önemlisi kredi kartı asgari ödeme limitlerinin yüzde 40'tan aşağıya çekilmesi hayati noktadır. Kamudan maaş alanların kredilerinde batık var. Vadelerin uzatılması onlar ödeme kolaylığı sağlayacak. Ayrıca maaş katsayısı 4'le sınırlı. Gelirin dört katı ile limit sınırlamasının yukarı çıkarılması lazım. 7-8 kata kadar çıkartmak lazım. Karşılık oranlarının makul olması gerekli." diye konuştu.


Ateş, ekonomi tarafında yapılan çalışmaların çok önemli kısmının bittiği, az bir kısmının kaldığını ifade etti.


Ekonomiyi ısındırmak gerektiğini ve Türkiye'nin en az yüzde 3-4 büyümesi gerektiğini dile getiren Ateş, "Türkiye'nin cebinde harcayacak çok kurşun var. Makro ithiyati tedbirler o kadar sıkı ve küresel anlamda baktığımızda vakti de çok öne alındı. Bunlara şimdi esneklik tanınma zamanıdır. Yapılmaya başladı ve yapılmaya devam edecektir." diyerek sözlerini tamamladı. 





AA


Haber Habertürk'te şöyle yer aldı


Gayrimenkul piyasasında son günlerde yaşanan hareketliliğe bankalardan da destek geldi. Sisteme destek olmak için birçok bankanın konut kredilerinde faiz indirimi haberleri gelmeye başladı


Bankadan yapılan açıklamaya göre, konut kredisi faiz oranları, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1-24 ay vadelerde yüzde 0,82'ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0,90'a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0,95'e çekildi.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta bankalara konut kredisi faiz oranlarını yüzde 9'a doğru çekmeleri konusunda kamu ve özel bankalara çağrıda bulunmuş, ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bu çağrıyı büyük bankaların yöneticileri ile konuşup değerlendireceklerini söylemişti.


BİR GÜNDE 51 BİN LİRA CEPTE KALDI

Bugn yapılan konut kredi faizlerindeki indirimlerine göre, 200 bin liralık 120 ay vadeli bir konut kredisi için yeni faizlerle kredi kullananlar dünkü faizlere göre toplamda 51 bin lira daha az ödeyecek.


Türk Ekonomi Bankası (TEB), konut kredisi için başlattığı ve ağustos ayı boyunca sürecek olan yeni kampanya kapsamında konut kredisi faizlerini yüzde 0,99'a kadar düşürdü.

TEB'den yapılan açıklamaya göre banka, başlattığı kampanya ile ev sahibi olmak ya da konuta yatırım yapmak isteyenler için kredi faiz oranını 12 ay vadede yüzde 0,99, 36 ay vadede yüzde 1,03, kalan vadelerde ise yüzde 1,06 olarak belirledi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, kampanya kapsamında tüm müşterilerine vadelere göre yüzde 0,99'dan başlayan oranla konut kredisi faizi imkanı sunduklarını bildirdi.

Bununla birlikte tüm müşterilerine koşullarına uygun, farklı ödeme planları oluşturabildiklerini aktaran Mendi, "Burada banka olarak bizim için önemli olan, müşterilerimizin bütçesine ve ihtiyacına göre kendilerini zora sokmayacak en uygun çözümü üretmek." ifadelerini kullandı.


Mendi, konuyla ilgili şunları da kaydetti:

"Kampanya ile sadece faiz oranını düşürmekle kalmıyor, konut kredisi kullanmak isteyen müşterilerimize kredi talebi sonuçlanma süresiyle ilgili de kolaylık sağlıyoruz. Örneğin, maaşlı çalışan müşterilerimize özel olarak, gerekli evrakları tamamlamaları durumunda 3 saat içinde kredi sonucunu verebiliyoruz."

DENİZBANK KONUT KREDİLERİNİ 0,89'A ÇEKTİ

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, bugün DenizBank olarak faiz oranlarını düşürdüklerini belirtti. Konut kredi faiz oranlarını 2 yıla kadar olan vadede yüzde 0,89'a, 5 yıla kadar yüzde 0,99'a indirdiklerini ifade eden Ateş, 5 yıl üzeri vadelerde yüzde 1'in üzerine çıktığını dile getirdi.

Ateş, kredi faizlerinde 4-5 puanlık bir düşüş yaşandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Mevduat faizleri 15 Temmuz'a kadar iniş trendine girmişti. Bu olaylardan sonra yükseliş trendine girdi. Ama bunun sakinleşeceği beklentisini önceden vaziyet aldık. Bunu biraz da görev olarak gördük. Şu andaki fonlama maliyetleri göz önüne alındığında o faaliyetten para kazanalım anlamı taşımıyor… Moody's'in notta değişiklik yapacağını düşünmüyorum. Bu kadar iyi makroekonomik verileri olan başka ülke yok. Dünyada herkes için sorun olan ikili-üçlü açık bizde yok. Bu risk primi azalacak ve fonlama maliyetlerimiz düşecektir. Konut kredilerinin ucuzlatılmasına biz de bir katkı vermek istedik. Kaynak maliyeti düştükçe kredi faiz oranları düşecektir. Bu bir süreçtir. İnşallah düşüreceğiz. Enflasyonun gerilemesi, politik riskin azalması, geniş kitlelerin mevduatının maliyetini daha düşük kabul etmesi finansmanın ucuzlamasına katkı sağlayacak."

 

ŞEKERBANK'TAN DA İNDİRİM GELDİ

Şekerbank, konut kredisi faiz oranlarını 1-24 ay vadelerde yüzde 0,89, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0,99'a düşürdü.

Banka açıklamasına göre, Şekerbank, konut kredisi faizlerinde indirime gitti. Şekerbank, farklı vadelerde uygulanacak indirimle konut kredisi faiz oranlarını 1-24 ay vadelerde yüzde 0,89'a, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0,99'a çekti.

Şekerbank'ta indirimli faiz oranları yarından itibaren geçerli olacak. Açıklamada, faizlerdeki düşme eğiliminin önümüzdeki dönemde beklenen olumlu gidişata bağlı olarak devam etmesi öngörüldüğü belirtildi. Ayrıca, Şekerbank'ın Anadolu bankacılığı misyonu doğrultusunda özellikle gerçek ihtiyaç sahibi, ikametgah amacıyla ev sahibi olmak isteyen vatandaşların avantajlı faiz oranlarından faydalanmasının hedeflendiği vurgulandı.

Konuyla ilgili görüşlerine yer verilen Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, "Toplumsal değerlerimizin simgesi, köklü bir kurum olarak 63 yıldır olduğu gibi toplumsal kalkınmayı destekliyor, ülkemizin geleceğine sahip çıkıyoruz" ifadesini kullandı.


Habertürk


Geri Dön