19 / 03 / 2024

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ikinci el konut piyasasına yaradı!

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ikinci el konut piyasasına yaradı!

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ikinci el konut piyasasına yaradı. Dövizin ve de konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi, yeni projelerde konut fiyatların artmasına neden oldu.



Dövizin ve konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi, yeni projelerde konut fiyatların artmasına neden oldu. Zamlı fiyatlarla lansmana çıkan yeni projelerin satışında bir miktar durgunluk yaşanırken, iç dekorasyonla makyajlanarak satılan ikinci el konutlar sektörü hareketlendiriyor.


Piyasalardaki Dalgalanma İkinci El Konutlara Yaradı


Star Gazetesi'nin haberine göre, maliyet artışını kendi içinde çözümleyemeyen konut geliştiricilerin proje lansmanlarını ertelemeleri, ikinci el satışlara yaradı. Dövizde ve faizde aradığını bulamayanlar, satın alma tercihini ikini elden yana kullanıyor. Satın alındığı halde hiç kullanılmamış ya da kısa süre kullanılmış olan konutlar, piyasada hareket yaratıyor.


Yeni projelere kıyasla cazip fiyatlarla el değiştiren konutlar, çeşitli dekorasyon çözümleriyle yenileniyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Sia&Moore Mimarlık’ın sahibi Banu Altay “Normalde, bir projeyi kaba inşaattan alıp tüm ince yapı uygulamalarını tamamlarız. Ancak son günlerde her şeyiyle bitmiş olup oturuma hazır konutların yenilenmesi talebi geliyor. Hatta kimi zaman kapısını, penceresini dahi sökerek, sıfırdan başlıyoruz. Mutfağı ve banyoyu tamamen evin yeni sahibinin istekleri doğrultusunda baştan yapıyoruz. Alıcılar, ikinci el satın alarak kâr ettikleri rakamın çok daha fazlasını dekorasyona harcıyor. Özellikle lüks müstakil konutlarda, konutun içi kadar dışını ve etrafını düzenlemek adına gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, adeta bir binayı yıkıp yeniden inşa etmeye benziyor” diye konuştu.


Günümüzde konutlar giderek küçüldüğü için stüdyo ve rezidans tipi dairelerde dekorasyon öğeleri alışılagelen yerlerin dışında kullanılıyor. Örneğin yatak odasında televizyon seyretmek isteyenlere, eskiden absürd bulunan veya lükse kaçan tavana monte alternatifi öneriliyor. Duvarlar baştan başa dolapla kaplanıyor. Üstelik bu sadece 1+1 ve stüdyo tipi daireler için değil, devasa büyüklükte konutlar için de geçerli. 600 metrekarelik, üç katlı müstakil villaya sığdıramadığı hobi odasını, bahçedeki otoparkın altına yapılmasını isteyen müşteri de mevcut. İki tane normal daire büyüklüğünde, 120 metrekarelik kış bahçesi yaptıran, 100 metrekarelik mutfağı bile yetersiz bulan da oluyor.


Dizilerdeki Villalara Olan Talep Yüksek


“Televizyonlarda yayınlanan diziler pek çok kişiye ilham kaynağı oluyor. Dizideki evin salonu, konuk odası referans gösterilerek aynısının yapılması isteniyor. Tuzla’da çekildiği söylenen Medcezir’in villası son dönemin favorisi. Dizi fanları, forumlarda villanın 6 milyon dolara satılığa çıkarıldığı bilgisini veriyor. İzleyici o kadar dikkatli ki, villada girişten üst kata bağlanan merpenleri bile konutuna birebir uygulatıyor. Aynı şekilde İntikam dizisinin çekildiği Kanlıca’daki yalı da gözde mekanlar arasında yer aldı.”


Star


Geri Dön