19 / 03 / 2024

Konut kredisi faizinde yükseliş bekleniyor!

Konut kredisi faizinde yükseliş bekleniyor!

Birkaç ay önce yüzde 0.60’larda olan ev kredisi faizleri yüzde 1’lere yaklaştı. Gelişmekte olan ülkelerde faizlerin yüksek seyretmesi nedeniyle, iç piyasada konut kredisinde benzer trend yaşanacağı belirtiliyor




Amerikan’ın para politikasını değiştirmesinden sonra Türkiye’de ticari ve bireysel kredilerde faiz artışı oldu. Daha önce piyasaların uygun koşullarda olmasının getirdiği marjla düşüş eğiliminde olan ev kredileri iki ay öncesine göre artış gösterdi. Aylık yüzde 0,70’lerin altında olan uzun vadeli konut kredisi faizleri komisyonlarla yüzde biri buluyor. Önümüzdeki dönemlerde konut kredisi faizlerinde düşüş değil artış seyrinin devam etmesi bekleniyor.

Konut kredisi uzmanları ihtiyaç için ev alacakların kredi kullanabileceğini ancak yatırım için ev alacakların eskisi gibi avanjlı durumda olmadığını ifade ediyor. Eskiden kira bedeli ile alınan kredilerin ödemesinin birbirini dengeleyebildiğini ifade eden Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, “Eskiden kira bedelleri 10 yılda eve ödenen parayı karşılarken şimdi bu zaman 16 yıla çıktı” dedi.


‘Faiz yükselir fiyat düşer’

Konuta olan talebin kesilmemesi için faiz oranları artış gösterdiğinde ev fiyatlarında düşüş olduğunu belirten  uzmanlar, böylece piyasada denge oluşturulduğunu kaydettiler.

Konut fiyatlarında zaman zaman aşırı yükselme olduğunu ifade eden konut piyasası uzmanları, faizlerin arttığı dönemlerde ev alma ihtiyacı olan kişilerin proje bazında fiyatları incelemelerini öneriyor.

Genel olarak konut fiyatlarında dikkat çekici bir artış olmaza da proje bazında fiyat farkları olabileceği belirtiliyor.


Milliyet


Geri Dön