20 / 04 / 2024

Konut kredisi faizleri düşecek mi?

Konut kredisi faizleri düşecek mi?

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, "Ülkemizde halen devam eden OHAL uygulamasının da sona ermesini müteakiben ev kredisi faizlerinin 2013 yılında olduğu gibi yüzde 0.60 - yüzde 0.65 oranına kadar düşeceğini düşünüyorum." dedi




Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, faizlerin düşmesiyle vatandaş kredili alımlara yönelmişti. Söz konusu düzenlemenin asıl amacı; inşaat sektörünün 300'den fazla artçı sektörle bağlantılı olması nedeniyle tüketicilerin konut edinmeleri için yüklendikleri maliyetlerin azalması amacına hizmet edecektir dedi.


KDV oranlarında yapılan değişikliklerle amaçlanan yeni konut satışlarının, dolayısıyla konut inşa ve imalinin artırılması suretiyle ekonomik canlanmasının sağlanmasıdır diyen Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, Bir ülkenin konut finansmanı problemini çözmek için o ülkeye uygun kurumsal sistemler sunmak gerekmektedir dedi. Karataş, Ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olan konut sektörü, geniş halk kitlelerini yakından ilgilendirmesi sebebiyle hükümetler tarafından konut politikalarıyla her zaman gündeme gelmiştir. Ülkenin mevcut koşullara ve pazardaki gelişmelere odaklı geliştirilecek konut finansmanı sisteminde, finansal kuruluşlar konut üreticileri ve hane halkı arasında dengeli bir ilişkinin kurulması gerekmektedir ifadesini kullandı. 


15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsü sonrasında inşaatın içinde bulunduğu duruma da değinen Başkan Karataş, Hükümetimiz, Fetullahçı Terör Örgütü nün (FETÖ) hain darbe girişiminin ardından ilk günden itibaren aldığı kararlarla konut alıcısı için cazip bir ortam oluşturmuştur. Hükümetimizin yaptığı açıklamalar doğrultusunda; kredili konut satışlarındaki faiz oranının  yüzde  l'in altına, peşinat külfetinin yüzde 25 oranından yüzde 20 oranına, 150 metrekareden büyük evler için de KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüş olması; hem inşaat sektörünü hem finans sektörünün hem de vatandaşın alım gücünü artıracaktır. Bu karar peşinatta sıkıntı çekenlere de biraz nefes aldıracaktır. 

Faizlerin düşmesiyle vatandaş kredili alımlara yönelmişti. Söz konusu düzenlemenin asıl amacı; inşaat sektörünün 300 den fazla artçı sektörle bağlantılı olması nedeniyle tüketicilerin konut edinmeleri için yüklendikleri maliyetlerin azalması amacına hizmet edecektir. Bu doğrultuda KDV oranlarında yapılan değişikliklerle amaçlanan yeni konut satışlarının, dolayısıyla konut inşaa ve imalinin artırılması suretiyle ekonomik canlanmasının sağlanmasıdır şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı'mızın talimatı ile kredili konut satışlarındaki faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşürülmesi olmuştu. Ardından ikinci olarak bunu bankadan kredi alırken tüketicinin elinde olması gereken peşinat miktarının yüzde 25 'den yüzde 20'ye indirilmesi izlemiştir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; vatandaş yüz bin TL'lik bir daire satın alırken, önceden yirmi beş bin TL'sinin olması gerekiyorken. bu miktar yeni iyileştirme kararı ile yirmi bin TL'ye düşmüştür. 

Üçüncü olarak da 150 metrekareden büyük evler için KDV oranlarının yüzde 10 oranında düşürülmesi olmuştur. Bu tür kararlar çok önemlidir ve sektörümüze son çeyrekte büyük bir ivme kazandıracaktır. 

Ülkemizde halen devam eden OHAL uygulamasının da sona ermesini müteakiben ev kredisi faizlerinin 2013 yılında olduğu gibi yüzde 0.60 - yüzde 0.65 oranına kadar düşeceğini düşünüyorum... ifadelerini kullandı. 



Antalya Beyaz




Haber Milliyet Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili aynı zamanda Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, konut satışlarındaki faiz oranının düşürülmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Karataş, "Hükümetin yaptığı açıklamalar doğrultusunda, kredili konut satışlarındaki faiz oranı yüzde Tin altına, peşinat külfeti oranı yüzde 25'ten yüzde 20'ye, 150 metrekareden büyük evler için de KDV yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Bu yaşanan düşüş hem inşaat sektörünü hem finans sektörünün hem de vatandaşın alım gücünü artıracaktır" dedi. 


'Sıkıntıda nefes aldıracak' 


Alınan kararın emlak alışlarında peşinat sıkıntısı çekenlere nefes aldıracağını belirten Karataş, sözlerine şöyle devam etti: "Sektörümüz ve tüketici adına yapılan iyileştirmelerden birincisi, Cumhurbaşkanımızın talimatı ile kredili konut satışlarındaki faiz oranlarının yüzde Tin altına düşürülmesi olmuştu. Ardından ikinci olarak bunu bankadan kredi alırken tüketicinin elinde olması gereken peşinat miktarının yüzde 25'den yüzde 20'ye indirilmesi izlemiştir. Üçüncü olarak da 150 metrekareden büyük evler için KDV oranlarının yüzde 10 oranında düşürülmesi olmuştur." 



Milliyet Akdeniz


Geri Dön