26 / 04 / 2024

Konut kredisi geri ödeme cezası!

Konut kredisi geri ödeme cezası!

İsteyen tüketiciler konut kredisi borcunun tamamını veya herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebiliyor. Peki bu durumda konut kredisi geri ödeme cezası ödeniyor mu?



Konut sahibi olmak isteyen hemen hemen herkes, bu hayaline bankaların konut kredileri ile kavuşuyor. Kredi kullanan tüketiciler, konutun yanı sıra bazı sorumluluklara da sahip oluyor.


Konut kredisi kullanan tüketicilerin ödemelerini eksiksiz ve zamanında yapması gerekiyor. İsteyen tüketiciler borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebiliyor. 


Bu hâllerde, banka erken ödenen miktara göre bu maddede belirtilen hükümlere uygun olarak gerekli indirimi yapmakla yükümlü oluyor. Ancak bunun yanı sıra konut kredisi geri ödeme cezası da ödeniyor.


Konut finansmanı yönetmeliğine göre; Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 


Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. 


Erken ödeme tazminat tutarı, hiçbir şekilde tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamaz. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.


Konut kredisi faiz oranı yüzde 1,12'ye kadar indi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön