23 / 04 / 2024

Konut kredisi hesaplama 2016!

Konut kredisi hesaplama 2016!

Konut satın almak isteyen kimseler bankaların konut kredisi paketlerini kullanabiliyor. Konut kredisi kullanan tüketiciler, aldıkları krediyi faizi ile geri ödüyor. İşte konut kredisi hesaplama 2016 formülü..



Konut kredisi hesaplama 2016!

Konut satın almak isteyen kimseler bankaların konut kredisi paketlerini kullanabiliyor. Konut kredisi kullanan tüketiciler, aldıkları krediyi faizi ile geri ödüyor. 


Kimin ne kadar geri ödeme yapacağı, kredi taksitlerinin ne kadar olacağı faiz oranına ve vade süresine göre hesaplanıyor. Konut kredisi faiz oranı ve vade süresi ne kadar düşük olursa o kadar az faiz ödemesi yapılmış oluyor. Bu nedenle tüketicilerin konut kredisi çekmeden önce, tüm bankaların faiz oranlarını değerlendirmeye almaları gerekiyor.


Konut kredisi faiz oranı ile ilgili yasal esaslar, Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında yer alıyor:


Faiz oranı

(1) Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilir.


(2) Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilir. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemez. Oranın değişken olarak belirlenmesi hâlinde ise, başlangıçta sözleşmede belirlenen oran, dönemsel geri ödeme tutarı başlangıçta sözleşmede belirlenen azami dönemsel geri ödeme tutarını aşmamak koşuluyla ve sözleşmede belirlenecek yurt içinde veya yurt dışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan endekslerden en düşük olanı baz alınarak değiştirilebilir. Bu durumda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen referans faizler ve endeksler kullanılır. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde, bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi şarttır.


(3) Sabit faizi içeren konut finansmanı sözleşmelerinde tek bir akdi faiz oranına yer verilir. Erken ödeme, temerrüt veya benzeri durumlarda bu akdi faiz oranı dikkate alınır.


(4) Temerrüt hâli de dâhil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmaz.


(5) Değişken faizi içeren konut finansmanı sözleşmelerinde faiz oranında değişiklik olması durumunda, bu değişikliğin, oluşacak yeni faiz oranları doğrultusunda hazırlanacak yeni bir ödeme planı ile birlikte değişiklik gerçekleşmeden önce tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirilmesi zorunludur.



Konut kredisi dosya masrafı hesaplama!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön