29 / 03 / 2024

Konut kredisi için kefil gerekli mi?

Konut kredisi için kefil gerekli mi?

Taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi modeline konut kredisi deniyor. Peki, konut kredisi için kefil gerekli mi?



Konut kredisi için kefil gerekli mi?

Satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi modeline konut kredisi deniyor. 


Konut kredisi kullanırken, taraflar arasında konut kredisi sözleşmesi imzalanıyor. Söz konusu sözleşme, konut edinmeleri amacıyla; tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılmasına yönelik sözleşme olarak nitelendiriliyor.


Konut kredisi kullanmak isteyenlerin öncelikle bankaya başvuru yapnası gerekiyor. Konut kredisini konut satın alma amaçlı, min 18, max. 70 yaşında olan yerli ve yabancı her gerçek kişi, Türkiye'de ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın konut kredisi kullanabiliyor. 


Konut kredisinin sürecinin başlaması halinde ekspertiz kredi kullanılmak istenen eve giderek, evin değerini belirliyor. Ekspertiz evin ancak yüzde 75'ine kredi verebiliyor. Ekspertizin raporuna göre banka kredi vereceği tutarı belirliyor. Peki, konut kredisi için kefil gerekli mi?


Konut kredisinde, konut üzerinde ipotek olduğu için genellikle bankalar kefil talep etmiyor, ödemenin yapılamaması durumunda konuta el konuluyor. Dolayısıyla kredi geri ödeme planının tüketici tarafından dikkatlice incelenerek risk analizi yapılması önemli oluyor. 



Konut kredisinde dosya masrafı!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 



Geri Dön