25 / 04 / 2024

Konut kredisi ile arsa veya işyeri alabilir miyim?

Konut kredisi ile arsa veya işyeri alabilir miyim?

Aylık gelirinin olduğu ispatlayan herkes konut kredisi kullanarak konut sahibi olabiliyor. Bankaların kredi için aradığı şartlar değişiklik gösteriyor. Peki, konut kredisi ile arsa veya işyeri alabilir miyim?



Konut kredisi ile arsa veya işyeri alabilir miyim?

Konut kredisi, ipotekli Konut Kredisi ya da Tutulu Satış Kredisi olarak da biliniyor. Konut kredisi taşınmaz malın ipotek alınması şartıyla verilen bir kredi türü olarak tanımlanıyor. 


Konut kredisinin bütün taksitlerinin ödemesi tamamlandığında, ipotek durumu ortadan kalkıyor. Konut kredisinin vadesi 1 ile 20 yıl arasında değişiyor.


Aylık gelirinin olduğu ispatlayan herkes konut kredisi kullanarak konut sahibi olabiliyor. Konut kredisi başvurularında bankalarda yapılan işlemeler karşılığında ''konut kredisi dosya masrafı'' adı altında belirli oranlarda ücret talep ediliyor. Bu ücretin geri ödenmesi talep edilebiliyor. 


Mortgage Yasası'nda kimlerin konut kredisi alabileceği yasal olarak belirleniyor. Konut satın alma amaçlı, min 18, max. 70 yaşında olan yerli ve yabancı her gerçek kişi, Türkiye'de ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın mortgage kredisi kullanabiliyor. Peki, Konut kredisi ile arsa veya işyeri alabilir miyim?


Konut kredileri yalnızca konut alma amaçlı alındığından, bu krediyle arsa veya işyeri alınamıyor. Taşınmazın tapu kaydındaki “Konut” tanımlaması belirleyici oluyor.


Konut dışında “işyeri”, “tarla”, “fabrika” vs. gibi tanımlamalar, konut kredisinin konusu içermiyor.  İşyeri ve arsa alımında vergi ödemeleri ve prosedürler konut alımındakinden farklı olduğu için kredilendirmeleri de farklı yapılıyor. Bankalar arsa ve işyeri almak isteyenlere de bireysel kredi veriyor ancak bunların aynı kapsama alınması yasal olmuyor.


Konut kredisi için kefil şart mı?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön