28 / 03 / 2024

Konut kredisi ipotek fekki nedir?

Konut kredisi ipotek fekki nedir?

Konut satın almak için bankadan kredi talebinde bulunduğunuzda banka kredinin teminatı olarak kredili konutu ipotek altında alıyor. Peki, konut kredisi ipotek fekki nedir?



Konut kredisi ipotek fekki nedir?

Konut satın almak için bankadan kredi talebinde bulunduğunuzda banka kredinin teminatı olarak kredili konutu ipotek altında alıyor. Konut kredisi ödemeleriniz bitse de ipotek otomatik olarak ortadan kalkmıyor. 


Bunun için kredi kullanan kişi tarafından yapılması gereken işleme ipotek fekki deniyor. Kredinin tamamının ödenmesi halinde, bankadan bir yazı almanız gerekiyor. 


Bu yazı “ipotek fekki yazısı” olarak biliniyor. Bu yazı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne giderek konut üzerindeki ipotek kaldırılabiliyor. 


Kredi borcu biten kişilerin tapularındaki ipoteği kaldırmak için bankalarca karşılarına çıkan ipotek fek yazısı ücretini vererek bankalardan alınan ‘ Borcu Bitmiştir’ yazısı olarak da ifade edilebiliyor. 


Gayrimenkulün üzerindeki satılamazı ipoteği kaldırmak için ipotek fek yazısı gerekiyor. İpotek fekki tapuya bildirilmezse taşınmaz malın üzerinde ipotek kalıyor. 


Tapu Müdürlüğü’ne müracaat edilerek alınacak olan ipotek fekki yazısının ardından ödenecek olan ücretler her bir bankada değişik tutarlarda belirleniyor ve tahsil ediliyor. 


Bu ücreti ödemek istemeyen tüketicilerin birtakım hususlara dikkat etmesi gerekiyor. Öncelikle tüketicilerin konut kredisi sözleşmesi içerisinde yer alan “ipotek fekki borçlu tarafından ödenir” ibaresinin kaldırılması için bankaya müracaat etmesi gerekiyor. 


Aksi takdirde konut kredisinin sona ermesi ile bu ibareye herhangi bir itiraz söz konusu olsa dahi sözleşme üzerinden herhangi bir talepte bulunması mümkün değil. 


İpotek fekki ücretli mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön