16 / 04 / 2024

Konut kredisi kullanımında dikkat edilmesi gerekenler!

Konut kredisi kullanımında dikkat edilmesi gerekenler!

Öneller Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Bünyamin Önel, konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşlara uyarılarda bulundu. Önel konut kredisi kullananların dikkat etmesi gerekenleri anlattı.



Öneller Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Bünyamin Önel, konut kredisi kullanarak ev almak isteyen vatandaşlara uyarılarda bulundu. Konut alımlarının bir çoğunun banka kredisi kullanılarak alındığını ifade eden Bünyamin Önel, “Bunun fayda sağladığı iki konu bulunuyor. İlki, finansman sorunun çözülmesi ve ikincisi evini kiraya vereceklerse; gerçek gider yöntemini seçmek suretiyle, tahsil edecekleri kiradan, ödedikleri banka kredi faizini düşebiliyorlar. Böylelikle daha az vergi ödüyor hatta duruma göre hiç vergi ödemeyebiliyorlar” diye konuştu..


Konut kredisi kullananların belli hususlara dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Önel, “Ödenen banka kredi faizinin “gider” olma avantajı var. Olaya bu açıdan bakıldığında; evi satın alan kişinin, tamamının bedelini ödeyebilecek parası olsa dahi, tamamını mevcut tasarrufundan ödemeyip, evin bedelinin bir kısmı için “banka kredisi” kullanması daha avantajlı olabilir.  Parasını mevduatta veya başka tasarruf enstrümanında değerlendirir, bankaya ödediği kredi faizini de kira gelirinden gider olarak düşebilir” açıklamasını yaptı.


“EVİN GERÇEK ALIM-SATIM DEĞERİ BİLDİRİLMELİDİR”

Önel açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bazı durumlarda, evin satış bedelinin düşük gösterilmesi, binde 20 oranında ödenecek tapu harcının, daha düşük tutarda ödenmesine neden olabilir. Evi inşaat firmasından alanlarda, ilave olarak KDV yönünden de “az ödeme” avantajı doğabilir. Vergi müfettişleri, alıcıların ifadesine başvurarak, her birine daireleri kaç TL’ye aldıklarını sormakta, ödemeyi ne şekilde yaptıklarını, banka hesaplarıyla birlikte araştırmaktadır.  Alıcının kullandığı banka kredisi, kişisel banka hesapları, bu hesaba giren ve çıkan paralar tek tek araştırılmaktadır. İnşaat firmasının yöneticileri ve yakınlarının banka hesapları ve ödeme yapan kişiler araştırılarak, ifade vermeye çağırılabilmektedir.  Vergi inceleme elemanları bu konuda yeterince deneyimli oldukları için, gizlenen alım-satım bedelini kolayca ortaya çıkarabilmekte veya emsal kıyaslaması da yaparak, yetkisini kullanarak re’sen matrah takdiri yapabilmektedir.  Bu nedenle, evin gerçek alım-satım değerini bildirmek en sağlıklı yoldur.”


Mersin İmece


Geri Dön