29 / 03 / 2024

Konut kredisi ne kadar çekilebilir?

Konut kredisi ne kadar çekilebilir?

Ev sahibi olmak isteyen kimseler bankaların konut kredilerinden faydalanabiliyor. Kredi kullanmak için hem kişinin gelirinin hem de kredi kullanılacak evin aranan koşullara uygun olması gerekiyor. Peki, konut kredisi ne kadar çekilebilir?



Konut kredisi ne kadar çekilebilir?

Ev sahibi olmak isteyen kimseler bankaların konut kredilerinden faydalanabiliyor. Kredi kullanmak için hem kişinin gelirinin hem de kredi kullanılacak evin aranan koşullara uygun olması gerekiyor.


Başvuru sahibinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlıyor. 


Böylece kredinin onaylanma olasılığı yükseliyor. Peki, konut kredisi ne kadar çekilebilir?


Düzenli gelir; maaş, kira ve diğer gelirlerin toplamı olarak ifade edilir. Düzenli gelir ne kadar konut kredisi alabileceğinizi belirliyor.


Ayrıca konut kredisi için belli bir miktarda peşinat ödemesinin yapılması gerekiyor. Konut için belirlenen değerin yüzde 75'ine kredi veriliyor. 


Kalan yüzde 25'lik kısım için bankaya peşinat ödemesinin yapılması gerekiyor.


Ayrıca bankalar evi teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler arıyor. Gayrimenkuldeki bu özellikler Eksper Raporuyla saptanır. 


Eksper Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanıyor. 


Hazırlanan rapora göre mortgage kredisi veriliyor. 


Konut kredisi devlet katkısı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön