27 / 04 / 2024

Konut kredisi ne zaman alınmalı?

Konut kredisi ne zaman alınmalı?

Emlak piyasasında en düşük faiz oranı yüzde 0.95'e kadar geriledi merak edilen konu ise  konut kredisi faizleri daha düşer mi? Yoksa yükselir mi?



Global krizden etkilenen emlak piyasasında en düşük faiz oranı yüzde 0.95'e kadar geriledi. Şu anda konut almak isteyenlerin merak ettiği konu, konut kredisi faizleri daha düşer mi? Yoksa yükselir mi? Mevduat birikimlerinin azaldığını, bu düşüşün devam etmesi durumunda bankaların kullandırdıkları krediyi fonlamak için faiz oranlarını yükselteceğini düşününler var. Ancak, bir diğer görüş de ciddi bir talep olmadığı için faizlerin düşmeyeceği yönünde. Milliyet Gazetesi'nin yaptığı araştırmaya göre ise; 

Faizler yükselir çünkü...
 
Mevduat faiz oranları yıllık yüzde 10-10.30. Bugün kullandırılan konut kredilerinde bu oran maksimum yüzde 12. Yüzde 2'lik fark alınan riski kurtarmaz.

Mevduat birikimleri azalıyor. Bankalardaki mevduat bakiyelerinde son aylarda düşüş var. Bu düşüş devam ederse bankalar kullandırdıkları krediyi fonlayacak parayı bulmakta zorlanır.

Bankalar Euro Bölgesi'nden temin ettikleri kaynaklarla bu oranlarla kredi kullandırıyordu. Euro bölgesi sıkıntılı. Sıkıntı orta vadede de devam edecek. Dolayısıyla, kredi süresi dolduğunda bu oranlarla kredi bulamazlar.
 
Faizler yükselmez çünkü...
 
Faizlerin yükselmesi için talepte ciddi artış olması gerekiyor. Talep önceki dönemlere göre canlı. Ama faizleri yükseltecek kadar değil.

Euro Bölgesi'nden kaynak bulmak zor. Bu doğru. Ama Körfez ve para olan başka bölgelerden kaynak sağlanabilir.

Bankacılar açısından en sağlam kredi konut kredisi. Böyle bir ortamda faizleri yükseltirlerse ellerindeki mevduatı satabilecekleri, riski daha az ve getirisi daha yüksek başka bir alan yok.

Sonbaharı beklemek risk
 
Salih Kuzu Dekar Yapı
"Alım için çok uygun bir dönemdeyiz. Fiyatlar gerçek rakamların çok altında. Faiz oranlarının bu kadar düşük olduğu ortamda sonbaharı beklemek risk içeriyor. Hemen teslim veya güvenilir şirketlerin proje aşamasındaki konutlarından alım yapılabilir. Mevduat ve kredi faiz oranlarında ciddi bir yükseliş beklemiyorum. Hatta az da olsa gevşeme olur. Ama konut fiyatlarında artış bekliyorum."
 
 2011 açık, net ve güneşli
 
Yaşar Aşçıoğlu Aşçıoğlu İnşaat
"Türkiye'de global krizde korkulan olmadı. 2010'ın ilk yarısında hafif bir hareketlenme oldu. Eylülden itibaren daha moralli ve iyi bir piyasa olacak. 2011 açık, net ve güneşli. Yaz aylarında alanlar sonbaharda, sonbaharda alanlar 2011'de, 2011'de alanlar ise ilerleyen yıllarda kazançlı çıkacak. Sonbaharda fiyatlarda önemli artış bekliyorum."
 
 Yaz sonunda hareketlenme olacak
 
Hamit Demir Demir İnşaat
"Yaz sonunda fiyatlarda hareketlenme bekliyorum. Gayrimenkul fiyatları dip noktada. Konut inşa edenler neredeyse maliyetine satılıyor. Siyasal ve ekonomik bir sıkıntı yaşanmazsa gelecek yıllarda fiyatlar bu noktada olmaz. Şu an her şey tüketicinin lehine. Doğru lokasyon ve doğru proje tercihi her zaman kazandırır."
 
 Fiyatlar artmaya başladı
 
Coşkun Yılmaz Mimart Yapı
"Nitelikli projelerde fiyatlar artmaya başladı. Kelebekler Vadisi'nde son 3 ayda yüzde 15 zam yaptık. Armadacity projemizde yüzde 5. Gelecek 3 ayda ortalama yüzde 12 artış öngörüyoruz. İnşaat ilerledikçe fiyatların artışı sürüyor. Biz her ay zam yapmaya devam edeceğiz. Ama piyasadaki bir çok proje yaz aylarında zam yapmayacak asıl zammı eylül ayında yapacak. Tüketiciler açısından burada önemli fırsatlar olduğunu düşünüyorum."
 
 Artış kaçınılmaz
 
Kaan Yücel ESTON Yapı
"Faizlerin burada kalması mümkün değil. Faiz oranlarının artacağı kesin. Yaz sonunda yükselir mi? Bunu kestirebilmek çok zor. Öteyandan inşaatta maliyetler artıyor. Yaz dönemindeki artış fiyatlara yansıyacak. Faiz oranlarının bu seviyenin altına inmesi çok zor. Yaz döneminde, ev alacakların beklemesinin hiçbir mantığı yok." 
 
 Nitelikli konutların şansı yükseliyor
 
Ziya Yılmaz DAP Yapı
"Fiyatların düşme şansı yok. Bütçesi uygun olanlara almasını şiddetle tavsiye ediyorum. İstanbul'da nitelikli konutların şansı her geçen yıl artıyor. Ev almak isteyenlere tavsiyem, biraz bütçelerini zorlayıp nitelikleri yüksek ve geleceğe yönelik proje ve konutlara yönelmeleri. Sosyal konut ve toplu konut mantığıyla yapılan yerlerin 5-10 yıl sonra yeniden dönüşümü gündeme gelecek. Dönüşecek proje sitelerden değil, gelecekte değeri artacak sitelerden ev alanlar çok daha kazançlı çıkacak."
 
 Yüzde 100'e kredi kullandırıyoruz

Süleyman Varlıbaş Varyap
"Tüketici yaz sonunu niye beklesin ki? Her geçen gün fırsat kaçıyor. Bu şartlar Türkiye'de ender rastlanacak şartlar. Fiyatlar dip seviyelerde. Aylık yüzde 0.44'ten başlayan faiz oranlarıyla kredi kullandırıyoruz. Üstelik konutun fiyatının yüzde 100'ü ne kadar... Ev almak isteyenler sıfır peşinatla ev sahibi olabiliyorlar. Tüketici açısından bu Türkiye tarihinde görülmemiş bir fırsat. Yaz sonunda bu fırsat devam eder mi? Pek emin değilim.
 
Bankalar maliyetine kredi kullandırıyor"

Hasan Rahvalı Ağaoğlu Grubu
"Tüketicilerin yaz sonunu beklemesi pek de rasyonel değil. Talebin kısmen düşük olduğu dönemde alışveriş yapmak her zaman alıcının lehine olur. Eskiden yaz ayları çok durgun geçerdi. Şimdi kısmi yavaşlama oluyor. Ama durma noktasına gelmiyor. Faiz oranları oldukça cazip. Bankalar neredeyse maliyetine kredi kullandırıyor. Makro ekonomik verilerde düzelme var. Bu düzelme konut fiyatlarına yansımadı. Tüketicilerin yaz sonunu beklemesi çok da rasyonel değil."
Milliyet


Geri Dön