25 / 04 / 2024

Konut kredisi peşinat desteği nedir?

Konut kredisi peşinat desteği nedir?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Marriot Otelde düzenlenen "İnşat Sektörü Zirvesi"nde yaptığı söz konusu peşinatlar hakkında devletin birtakım desteklerde bulunacağını açıkladı. Peki, konut kredisi peşinat desteği nedir?



Konut kredisi peşinat desteği nedir?

Bir ev sahibi olmak isteyen kimseler, bankaların uzun vadeli ve düşük faiz oranlı konut kredilerinden faydalanabiliyor.


Ancak bankalar, taşınmaz değerinin tamamına kredi veremiyor. 18 Aralık 2010 tarih ve 27789 sayılı Resmi Gazete’de yayımlan ancak 1 Ocak 2011'den itibaren uygulanan kararda "Konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kullandırılacak krediler ile konut teminatı altında kullandırılacak tüketici kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranının % 75 ile sınırlandırılmasına karar alınmıştır." hükmü yer alıyor.


Buna göre, bankalar ancak kredi kullanılacak evin değerinin yüzde 75'ine kredi verebiliyor. Diğer yüzde 25'lik kısmın peşinat olarak ödenmesi gerekiyor.


Mevcut durum bu şekilde devam ederken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Marriot Otelde düzenlenen "İnşat Sektörü Zirvesi"nde yaptığı söz konusu peşinatlar hakkında devletin birtakım desteklerde bulunacağını açıkladı. Peki, konut kredisi peşinat desteği nedir? Konut kredisi peşinat desteği nasıl olacak?


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı açıklamalar şu şekilde; "Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak. Hatırlarsanız, Aile ve Sosyal Hayatı Koruma programında 'Çeyiz Hesabı' ilan etmiştik. Aile, bir çocuğun evlenmesi için ya da belli bir yaştan sonra bir hesap açıp para biriktirmeye başlarsa 18 yaşına geldiğinde, evlenirken onun yüzde 15'ini devlet verecek dedik. 


Benzer şekilde, 'Ben konut almak için para biriktiriyorum' diyen bir vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa üç yılda, beş yılda, konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse devlet ona yüzde 15 katkıda bulunacak. Diyelim, hesap açtı, üç sene içinde 50 bin lira biriktirdi. 


Ama konut almak şartıyla açılan bir hesap. Sizin yüzde 25 peşinatı yatırmak için biriktirdiği o para, 50 bin liraysa yüzde 15'i nispetinde ona katkıda bulunulacak. Böylece, 57 bin 500 lira olacak. 100 bin liraysa 15 bin lira. Devlet onu verecek. Böylece tasarrufu teşvik anlamında da peşinatları kolay yatırmak anlamında da teşvik mahiyeti taşıyacak." 



Evin yüzde yüzüne kredi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön