24 / 04 / 2024

Konut kredisi sigortaları!

Konut kredisi sigortaları!

Konut kredisi başvurularınızda bankaların önünüze sunduğu sigortalardan hangisini yaptırmak zorundasınız? İşte konut kredisi sigortaları için merak edilenler...




Konut kredisi kullanmak isteyenlerin zihinlerinde olan sorulardan biri, konut kredisi sigortaları. Konut kredisi sigortalarının zorunlu olup olmadığı konusunda tereddüde düşen kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Peki konut kredisi kullanırken bu sigortaları yaptırmak zorunlu mu? 


Konut kredisi başvurularında ev, DASK ve hayat sigortası olmak üzere 3 adet sigorta yaptırılıyor. Bunlardan ev sigortası, kredi kullanılan konutta olabilecek zararlara karşı yapılırken; DASK yani zorunlu deprem sigortası ise olası bir depremde konutta oluşabilecek maddi ve manevi zararlar için yapılıyor. Konut sigortalarının sonuncusu olan hayat sigortası da kişinin kredi ödemelerini garantiye almak için yapılıyor. 


Yalnızca DASK zorunlu...

Konut kredisi kullanımlarında müşterinin önüne getirilen bu sigortalardan sadece DASK'ı yaptırmak zorunlu. Diğer sigortalar isteğe bağlı. Çünkü bu sigortaları yaptırmanın zorunlu olduğunu gösteren yasal bir düzenleme bulunmuyor. 


Ancak her ne kadar yasal bir zorunluluğu olmasa da bankalar kredi politikalarında hayat sigortasını zorunlu tutabiliyor. Tabi bankaların bunu yapmasının altında yatan bir neden var. O da; bankaların konut kredisi verdikleri müşterilerin kredi ödemelerini garantiye almak istemeleri. 

  

Sigortalarda prim... 

Bahsini ettiğimiz tüm bu sigortalar kredi süresince her yıl yenileniyor. Konut kredisi başvurularında yaptırılması zorunlu olan DASK'ın primi kredi alınan evin konumuna ve özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor. Hayat sigortası ve ev sigortasında ise primler şirkete göre değişiyor. 




Geri Dön