19 / 04 / 2024

Konut kredisinde faiz yanıltmasın!

Konut kredisinde faiz yanıltmasın!

Tabela faizine bakarak konut kredisi almak istediğinizde ummadığınız bir tablo ile karşılaşabilirsiniz. Aylık yüzde 1,05 oranındaki krediye 9 bin liraya ulaşan masraf ve 5 bin lira kaza sigortası eklendiğinde faiz yüzde 1,25’e denk geliyor.



Tabela faizine bakarak konut kredisi almak istediğinizde ummadığınız bir tablo ile karşılaşabilirsiniz. Aylık yüzde 1,05 oranındaki krediye 9 bin liraya ulaşan masraf ve 5 bin lira kaza sigortası eklendiğinde faiz yüzde 1,25’e denk geliyor. Bu da taksitleri 2 bin 255 TL yerine, 2 bin 400 TL’ye yükseltiyor.


Konut kredisinin hangi bankadan kullanılacağını belirleyen en önemli argümanlardan biri faiz oranları. Bu noktada karşılaştırma için sadece tabela faizine bakarak karar vermek yeterli değil. Hatta çoğu zaman yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bankaların levhalarında görülen faiz oranlarında çoğu zaman masraf hariç tutuluyor. Oysa ev sahibi olmak için bankadan konut kredisi kullanmak istediğinizde, eksper masrafı, hayat sigortası, kaza sigortası, hizmet bedeli gibi pek çok kalemde bankalar sizden masraf talep ederler. Bu da gerek faiz oranları, gerek ödenecek tutarın daha fazla olacağı anlamına gelir.


FAİZ AYNI MALİYET FARKLI


Masraf kalemleri bankadan bankaya değişiyor. Bu da faiz oranları aynı olan herhangi iki bankada, masraflar eklendiğinde başlangıçta size sunulan faiz ve kredi taksitlerinizi değiştiriyor. Size en düşük faizi sunduğunu belirten bankanın kredi maliyeti, daha yüksek faiz veren bankadan yüksek olabiliyor. Örneğin, toplam 100 bin TL kredi ile 5 yıla uzayan yüzde 1.05 seviyesindeki bir vade farkını alalım. Bu oranla aylık kredi taksitlerinin 2 bin 255 TL olması beklenir. Buna en yüksek 9 bin lirayı aşan masraf, kimi bankada 5 bin lirayı aşan kaza sigorta poliçeleri eklendiğinde çıkacak aylık taksit 2 bin 400 TL seviyesindedir. Bu da aylık yüzde 1.28 faiz anlamına gelir.


DÜŞÜK FAİZ YANILTICI OLABİLİR


Bir başka örnek daha vermek gerekirse, masraf hariç 5 yıl vadeli konut kredisinde yüzde 1.09 faizi ele alalım. Bununla aynı vadede finansman sağlayan bir başka kuruluşun aylık yüzde 0.97 oranını karşılaştıralım. Bu iki faiz oranında masraflar hariç tutulduğunda aradaki fark 0.12 puan. Fakat 5 yılın sonunda maliyetler açısından sonuç oldukça farklı. Masraflar hesaba katıldığında, yüzde 1.09’la kredi kullandıran bir bankanın aylık taksiti 2 bin 370 TL olurken, aylık yüzde 0.97 vade farkıyla kredi kullandıran finans kuruluşunun aylık taksiti 2 bin 380 TL’ye çıkıyor. 


Her bankada farklı masraf tutarları


Ev sahibi olmak istenildiği nde, krediye ödenecek masraf bankadan bankaya değişiyor. Beş yıl vadeli 100 bin liralık kredide en düşük tutar 3 bin 605 TL’den başlıyor ve 9 bin 400 liraya kadar çıkıyor. Bazı bankalar kaza sigortasına ihtiyaç duymazken, kimi bankada 5 bin lirayı aşan kaza sigorta poliçeleri düzenleniyor. Kimi bankalar konut sigortasını 735 liraya yaparken, bazılarında bu tutar bin 850 liraya çıkabiliyor. Kullandırılan kredilerden tahsil edilen masraflar, komisyon, hizmet bedeli, ipotek koyma, ekspertiz ücreti, avukat masrafı, konut sigortası, hayat sigortası, kaza sigortası, ipotek kaldırma gibi kalemlerden oluşuyor.


Yeni Şafak 


Geri Dön