20 / 04 / 2024

Konut kredisinde hayat sigortası zorunlu mu?

Konut kredisinde hayat sigortası zorunlu mu?

Konut kredisi kullanırken, tüketicilere hayat sigortası da yapılıyor. Peki konut kredisinde hayat sigortası ne işe yarar? Konut kredisinde hayat sigortası zorunlu mu? İşte yasal esaslar...



Konut kredisinde hayat sigortası zorunlu mu?

31 Mayıs 2007 tarihinde 26538 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Konut Finansmanı Kuruluşlarınca Verilecek Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan hükümlere göre, hayat sigortası zorunlu değil, isteğe bağlı olarak yapılıyor.


Konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kapsamdaki kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılması için düzenlenen sözleşmelere uygulanan yönetmelik gereğince, hayat sigortasının zorunlu olmadığının yazılması gerekiyor.


Bu ibarenin bilgi formunun ön yüzünde yer alacak şekilde en az on altı punto ve koyu siyah harflerle, hayat sigortası, konut sigortası gibi yapılması isteğe bağlı sigortaların yaptırılmasının zorunlu olmadığına dair şeklinde olması gerekiyor.


Konut kredisinde hayat sigortası ne işe yarar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, hayat sigortası bazı bankalar tarafından kredi kullanımında yaptırılması talep edilen ancak yasa gereği tüketicinin yaptırmak zorunda olmadığı ya da istediği farklı bir firmadan yaptırabileceği bir sigorta türüdür. Konut kredisinde hayat sigortası ölüm halinde önem teşkil ediyor.


Hayat sigortası ile kredi kullanan kişinin vefatı durumunda kalan borç teminat altına alınıyor. 


Bu sebeple tüketicinin “Aileme ev mi yoksa; kredi borcu mu bırakacağım?” diye düşünerek bir seçim yapıyor.


Konut kredisinde hayat sigortasının iptali..

Krediyi çekerken imzalatılan sözleşmede sigorta alınacağına ilişkin hükmün bulunması halinde bile bu durum yerine göre tüketici hakem heyeti ya da tüketici mahkemesi nezdinde dava açılarak iptal ettirilebiliyor.


Konut finansmanı sözleşme öncesi bilgi formu!



Geri Dön