18 / 04 / 2024

Konut kredisinde kefil tapuya ortak olur mu?

Konut kredisinde kefil tapuya ortak olur mu?

Kefilli konut kredisinde kefil tapuya ortak olur mu? Ortaklık durumunda kefilin ortak edildiği tapunun konut kredisi borcunun asıl borçlu tarafından ödenmesi halinde olur? Kefilin tapudaki ortaklığına nasıl son verilir?



Konut kredisinde kefil tapuya ortak olur mu?

Konut kredisi, taşınmaz ipotekli bir kredi türü oluyor. Konut kredisi sürecinde öncelikle satın alınan konut üzerinde ipotek tesis ediliyor.


Böylece kredi taksitlerinin ödenmemesi halinde önce borçluya başvurup kredinin geri ödenmesi isteniyor; hala ödenmediği takdirde ipotek paraya çevriliyor ve aciz belgesi adı verilen bir belge alındıktan sonra kefile başvurulabiliyor. Buna rağmen bankalar, müteselsil kefalet talebinde bulunabiliyor.


Konut kredisi kullandırma sürecinde, kefil olan kimseler tapuda da ortak olarak gözükebiliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi asıl borçlunun borçlarını ödemesi durumunda kefilden talep ediliyor.


Peki, kefilin ortak edildiği tapunun konut kredisi borcunun asıl borçlı tarafından ödenmesi halinde olur? Kefilin tapudaki ortaklığına nasıl son verilir?


Konut kredisinde kefil..

Asıl borçlu tarafından borç ödenip ipotek kalktıktan sonra tekrar hisse devri suretiyle kefilin hissesi alınabiliyor. Bu süreçte kefilin hisse devri için onay vermemesi halinde dava açılabiliyor.


Bunun için Sulh Hukuk Mahkemesinde ortaklığın giderilmesi davası veya tapu iptali ve tescil davası açılabiliyor.


Konut kredisi için kefil şart mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön