28 / 03 / 2024

Konut kredisinde kkdf ve bsmv var mı?

Konut kredisinde kkdf ve bsmv var mı?

Konut kredisi mevzuatı gereğince kredide, kkdf ve bsmv vergileri muaf tutuluyor. Peki, yeni kalkınma planına göre artık konut kredisinde kkdf ve bsmv var mı? İşte yanıtı..



Konut kredisinde kkdf ve bsmv var mı?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu olan KKDF; Kredinin ana parası ve faizi üzerinden hesaplanan ve bankaların müşteriden bir kereliğine tahsil ettiği bir fon olarak tanımlanıyor.


Ayrıca, 6802 sayılı Kanun gereğince Banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi tutuluyor.


Ancak konut kredisi mevzuatı gereğince bu vergiler konut kredilerinde sıfır oranlı olarak uygulanıyor. Buna göre, konut kredisinde kkdf ve bsmv muafiyeti bulunuyor.


Söz konusu kkdf ve bsmv vergileri,  2014-2018 yıllarını kapsayan kalkınma planı kapsamında yer alıyor. Kalkınma planı ile gayrimenkul kredilerine yönelik mevcut vergi avantajları, konut sahipliği sayısı ve kredi miktarı gibi kriterler gözden geçiriliyor.


İlk konut alımında KKDF ve BSMV muafiyeti devam ederken bu muafiyet ikinci konutlar için kullanılan kredilerde kaldırılıyor.


Buna göre, 10 yıl vadeli 100 bin lira kredi kullanan kişinin cebinden çıkacak ek para 16 bin liraya kadar ulaşabilecek.



İkinci konut kredisi nasıl olacak?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön