29 / 03 / 2024

Konut kredisinde kâr marjı düşüyor

Konut kredisinde kâr marjı düşüyor

Bankalar arasındaki faiz yarışında, 5 yıl vadeli konut kredisinde faizleri yüzde 0,99'a çekeren bir adım öne geçen Akbank, uzun dönemli müşteri kazanmayı amaçlıyor



Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut kredilerinin kâr marjının düşük olduğunu belirterek, "Konut kredilerine bankalar uzun dönemli müşteri kazanmak amaçlı yaklaşıyorlar. Kredi süresi boyunca, müşterinin bankadan kullandığı diğer hizmet ve ürünlerle toplam çalışmasında bir karlılıktan bahsedebiliriz" dedi.
 
Masraflara dikkat
Konut kredilerinde tüketicilerin sadece faize değil, masraf ve komisyon oranlarına da dikkat etmesi gerektiğini belirten Tözge, "Bunun dışında her bankada paralel uygulanan ekspertiz ve sigorta ücretleri bulunuyor. Toplam masraflar ile ilgili detaylı bilgileri kredi kullanmayı düşündükleri bankadan detaylı bir şekilde öğrenerek doğru bir kıyaslama yapabilirler" diye konuştu.

Konut kredilerinde düşüşün konut fiyatlarına hemen yansımayacağını da belirten Tözge, "Düşük faiz ortamının devam etmesi ve ekonominin tekrar canlanması ile konut fiyatları tekrar artışa geçebilir. Yani, şu anda konut alımı için fırsat zamanı olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Öte yandan uzmanlar da tüketicilerin masraf ve komisyonlara dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulundu. Özellikle 12 aylık kredilerde açıklanan faiz oranları ile diğer masraflar dahil edildiğinde ortaya çıkan maliyetler arasında ciddi bir fark çıktığı gözleniyor. Örneğin 50 bin TL tutarındaki 12 ay vadeli bir konut kredisinde yüzde 0,99 faiz oranı uygulayan bir bankanın masraflar dahil edilince aylık maliyeti yüzde 1,31'e çıkarken, yüzde 0.60'lar civarında faiz açıklayan bir başka bankanın aylık toplam maliyeti yüzde 1.47 olarak gerçekleşiyor. Uzmanlara göre, bankaların faiz yarışında komisyon ve diğer masraflar üzerinde de yeni bir rekabetin gündeme gelecek.
Referans


Geri Dön