29 / 03 / 2024

Konut kredisinde sigorta zorunluluğu kalktı!

Konut kredisinde sigorta zorunluluğu kalktı!

Konut kredisi kullanan kişilere sigorta zorunluluğu kalktı. Sigorta yaptırmak isteyenler ise herhangi bir yerden sigorta yaptırabilecek.



Konut kredisi kullanan kişilere sigorta zorunluluğu kalktı. Sigorta yaptırmak isteyenler ise herhangi bir yerden sigorta yaptırabilecek. Müşteri istemedikçe açılan hesaptan farklı kesintiler de yapılamayacak Türkiye'de her ay ortalama 40 bin kişi konut alırken tercihini kredili konut alımından yana kullanıyor. Bu şekilde çekilen konut kredilerinde ayrı ayrı yönetmeliklerin olmasının kafa karıştırdığını belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, konu ile ilgili tüm yönetmeliklerin tek çatı altında toplanmasının konut alıasındaki soru işaretlerini azaltacağını, haklarının ne olduğunu bilerek konut alacağını söyledi. Doğru iş yapan firmalarla yanlış yapan firmaların da ayrışacağına dikkat çeken Durbakayım, "Haksız rekabetin önüne geçilecek" dedi. KonutDer Başkanı Ömer Faruk Çelik de yeni yönetmeliğin satışlara olumlu yansıyacağım aktardı. 


6 ay sonra uygulanacak 6 ay sonra uygulamaya girecek yönetmelik 4 ayn yönetmeliğin sadeleştirilmesinden oluşuyor. Yeni dönemde konut kredisi için açılan hesaplara tüketicinin talebi olmaksızın kredi mevduat açılamayacak, hesap işletim ücreti veya farklı kesintiler uygulanamayacak ve kredi bitiminden sonra ilgili hesap kapatılacak. 


Sigorta şirketini seçme hakkı var. Yönetmelik kapsamında, tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. 


Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorunda olacak. Ancak yaptırılan sigorta kredi konusuyla, vadesiyle ve borç tutarıyla uyumlu olacak. 


Krediyi yapılandırmak kolaylaştı Konut finansmanı kuruluşu ve tüketicinin mutabakatı ile konut finansmanı sözleşmesinde; faiz oranı, vade, faiz türü, ayn sözleşmelerin tek bir konut finansmanı sözleşmesi ile birleştirilmesi veya kredinin para biriminde değişiklik yapılması hususlarından en az birinin gerçekleşmesi halinde yeniden finansman söz konusu olacak. Ancak bu durumda ilgili finansman şirketi tüketiciden erken ödeme cezası talep edebilecek. 


Bugün


Geri Dön