18 / 04 / 2024

Konut kredisinde taksit düşürme yapılabilir mi?

Konut kredisinde taksit düşürme yapılabilir mi?

28 Kasım 2015 tarihinde yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile tüketicilere bazı haklar da tanınıyor. Peki, konut kredisinde taksit düşürme yapılabilir mi? İşte yanıtı..



Konut kredisinde taksit düşürme yapılabilir mi?

Konut sahibi olmak isteyen kimseler, bankalarda uzun vadede düşük faiz oranları ile kredi kullanabiliyor. Kredi kullanma sürecinde tüketici ile sözleşme imzalanıyor.


Konut kredisi sözleşmesinin, yeni düzenlemeye göre yapılması gerekiyor. Ayrıca 28 Kasım 2015 tarihinde yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile tüketicilere bazı haklar da tanınıyor. Peki, konut kredisinde taksit düşürme yapılabilir mi?


Konut finansmanı kuruluşu ve tüketicinin mutabakatı ile konut finansmanı sözleşmesinde;


a) Kredi faiz oranında değişiklik yapılması,

b) Kredinin vadesinde değişiklik yapılması,

c) Konut finansmanı sözleşmesinde belirtilen faiz türünde değişiklik yapılması,

ç) Aynı konut teminat gösterilerek birden fazla konut finansmanı sözleşmesi kurulmuşsa bunların tek bir konut finansmanı sözleşmesi ile birleştirilmesi,

d) Kredinin para biriminde değişiklik yapılması,

hususlarından en az birinin gerçekleşmesi halinde yeniden finansman söz konusu olur.


Konut finansmanı sözleşmesinde yeniden finansman kapsamında yapılacak değişikliklerde tüketiciden yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile onay alınır. 


Onay alınmadan önce, konut finansmanı kuruluşu, yeniden finansman amacıyla konut finansmanı sözleşmesinde yapılan değişiklikleri içeren karşılaştırmalı bilgiyi, en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verir.



Konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliği tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön