26 / 04 / 2024

Konut kredisinde yeni düzenleme 2015!

Konut kredisinde yeni düzenleme 2015!

28 Mayıs 2015 tarihinde 29369 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliği bu tarihten 6 ay sonra 28 Kasım 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. İşte konut kredisinde yeni düzenleme 2015..



Konut kredisinde yeni düzenleme 2015!

28 Mayıs 2015 tarihinde 29369 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliği bu tarihten 6 ay sonra 28 Kasım 2015 tarihinde yürürlüğe girdi.


Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 39 ve 84 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan bu yönetmelik konut kredisinde yeni düzenlemeler getiriyor.


Konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliği, konut finansmanı sözleşmelerine (konut kredisi sözleşmeleri) ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenliyor.


Yönetmelik kapsamında yer alan konut kredisi düzenlemeleri şu şekilde:


- Konut finansman kuruluşlarının Sözleşme Öncesi Bilgilendirme Yükümlülüğü bulunuyor. Bu formun; en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenmesi ve bir örneğinin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunlu oluyor.


- Konut finansman kuruluşlarının Kredi talebinin sonucu hakkında bilgilendirilme yükümlülüğü bulunuyor.


- Konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmuyor. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor.


- Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamıyor.


- Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebiliyor. 


- Tüketici yeniden finansman yapılmasını talep edebiliyor.


-  Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda konut finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak konut finansmanı kuruluşunun bütün edimlerini ifa etmiş olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabiliyor. Konut finansmanı kuruluşunun bu hakkını kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekiyor.




Konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliği tam metni!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön