19 / 04 / 2024

Konut kredisindeki değişikliler satın alma kararlarını etkileyecek!

Konut kredisindeki değişikliler satın alma kararlarını etkileyecek!

Celal Koloğlu: "EKK'da konut kredisinde ilişkin alınan kararlar orta ve alt gelir grubundaki tüketicilerin konut satın alma kararlarını etkileyecek olan bu uygulama, birikimlerin bu yönde kullanılmasını teşvik edecek nitelik taşımaktadır." dedi.



Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan konut kredisinde ilişkin kararların orta ve alt gelir grubundaki tüketicilerin konut satın alma kararlarını etkileyeceğini belirterek, kararın, birikimlerin bu yönde kullanılmasını teşvik edecek nitelik taşıdığını ve bankacılık sektörü için de önemli bir kaynak yaratabileceği için ekonomiye de dinamizm katacağını bildirdi.


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Koloğlu, inşaat sektörünün Türkiye'nin kalkınma sürecindeki payının önemli olduğuna dikkati çekerek, özellikle konut sektörünün kendisine bağlı sayısız sektörü harekete geçirdiğinin altını çizdi. 


Koloğlu, temmuz ayı verilerine göre konut satışlarında düşüş yaşandığına, satışların bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 oranında azaldığına işaret etti.


Bu azalışta döviz kurlarında öngörülemeyen artışların etkili olduğunu ifade eden Koloğlu, döviz kurlarının ve yüksek konut kredisi faizlerinin konut talebini ötelediğini, müteahhitlerin de maliyetlerinin artışı nedeniyle konut fiyatlarını artırdığını kaydetti.


Koloğlu, Ekonomi Koordinasyon Kurulunun konut kredilerine ilişkin kararını da değerlendirerek, "Başta inşaat sanayimiz ve konut sektörünün küresel ve ülkemiz ekonomisindeki dalgalanmalara karşı gelebilecek olumsuz etkilere karşı dayanıklılığının artırılması amacı ile teşvik programlarının uygulanması büyük önem arz etmektedir. Zira, sektöre uygulanacak teşvikler yatırımlarda çarpan etkisi yapmakta hepsinden önemlisi istihdama olumlu etkide bulunmaktadır. Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın açıkladığı konut kredileri ile ilgili alınan yeni kararları son derece önemli görüyoruz. Kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranına ilişkin sınırın yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılması, bankaların yüzde 80’e kadar kredilendirirken, alıcıların yüzde 20’sini karşılayacak olması gerçekten olumlu bir adım niteliği taşımaktadır." ifadesini kullandı. 


Alınan kararlar ile Türkiye'de konut sahibi olmanın daha kolay ulaşılabilir bir hale geleceğini belirten Koloğlu, bu uygulamanın Türkiye'de gelişmiş ülkelere göre düşük olan tasarruf oranlarının iyileşmesi açısından da faydası olacağını bildirdi. 


Koloğlu, orta ve alt gelir grubundaki tüketicilerin konut satın alma kararlarını etkileyecek olan bu uygulamanın, birikimlerin bu yönde kullanılmasını teşvik edecek nitelik taşıdığının altını çizerek, bankacılık sektörü için de önemli bir kaynak yaratabileceği için ekonomiye dinamizm katacağını belirtti. 


Hükümetin ev sahibi olmak isteyenlerle ilgili aldığı bu kararı takdirle ve memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Koloğlu, şunları kaydetti:


"Uygulamanın konut sektöründe arz-talep dengesi açısından da olumlu yansımaları olacağına inanıyoruz. Söz konusu karar ipotekli konut satışlarını artırarak finans sektörünün işleyişine de katkı sağlayacaktır. Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanmakta olan KDV’nin 150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 8’e düşürülmüş olmasını da olumlu buluyoruz. Kararın da konut alımlarını daha cazip hale getiren bir teşvik unsuru olduğunu görüyoruz. Ülkemizde 15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe girişiminden sonra ekonomide herhangi bir sıkıntı yaşanmaması son derece önemliydi. Bunun için inşaat sektörünün canlılığını koruması da şarttı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda yaptığı duyarlı çağrının konut kredilerindeki iyileştirmelerde etkili olduğuna inanıyoruz. Sayın Erdoğan’ın bankaların konut kredilerinde yıllık faiz oranlarının düşürülmesini istemesinin ardından bankalar, konut kredi faizlerinin yüzde 0,9’a doğru çekilmesi için girişimlerde bulundu. Ekonomik Koordinasyon Kurulunun aldığı son kararın ardından piyasalarda faizlerin daha da düşebileceğine ilişkin bir beklenti oluşacağını tahmin ediyoruz. Hükümetimizin ekonomide yapısal reformları uyguladığı, bütçe disiplininden taviz vermediği bu dönemde uygulanan teşvikler ile konut satın almak için doğru bir zaman olduğunu düşünüyorum."




AA


Geri Dön