19 / 04 / 2024

Konut kredisinin diğer kredilerden farkı ne?

Konut kredisinin diğer kredilerden farkı ne?

30 yıla varan vadelerle uzun süreli borçlanma imkanı sunan bankalar, farklı kampanyalar ve bütçeye uygun seçeneklerle tüketicileri ev sahibi olma şansı tanır.



30 yıla varan vadelerle uzun süreli borçlanma imkanı sunan bankalar, farklı kampanyalar ve bütçeye uygun seçeneklerle tüketicileri ev sahibi olma şansı tanır. Kampanya kapsamında satın alınacak evin değerinin %75'ine kadar kredi kullanılabilir. Kalan %25'lik kısım tüketici tarafından nakit olarak karşılanır. Konut kredisinden yararlanabilmek için banka, satın alınacak evi kullandırılacak krediye teminat olarak ipotek olarak alır. Kredi bitiminde evin üzerindeki ipoteğin kaldırılarak, borç sahibinin adına tahsis edilmesi gerekir. Her ne kadar satın alınacak ev için konut kredisi kullanmak ilk akla gelen seçenek olsa da aslında kullanılacak kredinin tutarına bakmak gerekir. 30 bin TL ve üzerindeki krediler için konut kredisi kullanmak, tüketici için daha avantajlı olacaktır. KrediPazari.com'un verdiği bilgilere göre, konut kredisinin diğer kredilerden farkı şu şekilde sıralanabilir:


Konut Kredisinin Diğer Kredilerden Farkı

­Konut kredisi faiz oranları diğer bireysel krediler içinde faiz oranı en düşük kredi türüdür. Kredi vadesi 30 yıla kadar uzar. İhtiyaç kredilerinde maksimum vade 36 ay, taşıt kredilerinde ise 48 aydır. Ödemeler vade uzadıkça düşer ve kira öder gibi ev sahibi olmak mümkündür. Kredi kullandırım sırasında yapılan hayat sigortası ile kullanılan kredi koruma altına alınır. Krediyi kullanan kişinin vefatı durumunda borç varislere intikal etmez, kalan borç sigorta fonu tarafından karşılanır


­Konut kredisi ürünleri çeşitliliği fazladır. Böylece bütçeye uygun kredi kullanma kolaylığı vardır. Kredi taksitleri kullanılan kredi vadesi boyunca sabittir, değişmez. Kredi faiz oranları düştüğünde refinansman yapılarak düşük faizden krediye devam etme şansı vardır. Ancak borç sahibinin kalan vade ve borç tutarına

bakarak konut kredisi hesaplama yapması ve buna göre refinansmana karar vermesi gerekiyor. Örnek olarak 7 yıl vadeyle alınan bir kredinin 5 yılı ödenmişse kalan 2 yıl için refinansman yapmak karlı bir işlem olmayabilir. Kredinin faizi ilk yıllarda borçtan tahsis edildiği için zaten ilk 5 yılda faizin önemli bir kısmı ödenmiş olacaktır. Refinansman işleminde mevcut kredi kapatılır ve yerine yeni faiz oranıyla yeni bir kredi açılır. Yeni kredi için alınacak masraflar dahil edilerek refinansmana karar vermek gerekir.



En düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1,14'e geriledi!



KrediPazarı


Geri Dön