18 / 04 / 2024

Konut krediyi çekenin üstüne mi olur?

Konut krediyi çekenin üstüne mi olur?

Konut kredisi, banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konut krediyi çekenin üstüne mi olur?



Konut krediyi çekenin üstüne mi olur?

Konut kredisi, banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olarak karşımıza çıkıyor.


Günümüzde mesken sahibi olmak isteyen kimselerin ilk başvurduğu yol olan konut kredileri ile uzun vadede düşük faiz oranlarından faydalanılabiliyor.


Kredi kullanmak isteyen kimselerin kredi geçmişleri ve kredi kullanılmak istenen mesken hakkında banka araştırmalar yapıyor. Kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülüyor.

 

Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlıyor.


Hemen hemen her banka sizin düzenli bir geliriniz olmasını ister. Düzenli geliriniz maaş, kira ve diğer gelirlerin toplamı olarak ifade edilir. Düzenli geliriniz ne kadar mortgage alabileceğinizi belirler.


Mortgage almak için taşınmaz malın %10-25'i oranında bir parayı peşinat olarak bankaya yatırmanız gerekebiliyor. Bu peşinat oranı bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor.


Taşınmaz mal banka tarafından mortgage'a teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler arar. 


Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanır. Değerleme Eksper) Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanır. 


Hazırlanan rapora göre mortgage kredisi verilmektedir. Bazı bankalar iş yerlerine, tamire ihtiyacı olan binalara ve arsalara da kredi vermeye başlamıştır. Peki, konut krediyi çekenin üstüne mi olur?


Meskenin tapusu, başvuru koşullarını yerine getirerek kredi çeken kimsenin üzerine oluyor.  



Konut kredisi erken kapatılırsa ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön