29 / 03 / 2024

Konut projeleri sadece fiziksel dönüşüm değildir!

Konut projeleri sadece fiziksel dönüşüm değildir!

Antalya ŞPO tarafından ’Kentsel Dönüşüm Uygulamaları ve Çözüm Önerileri’ raporu hazırlandı. ŞPO Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, raporla ilgili bilgiler verdi.



Antalya ŞPO tarafından ’Kentsel Dönüşüm Uygulamaları ve Çözüm Önerileri’ başlıklı rapor hazırlandı. ŞPO Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, raporun içeriği hakkında bilgi verdi.


Manavoğlu, sağlıklı ve yaşanabilir bir kentsel çevre oluşturulabilmesi için, planlama ilkeleri ve kurallarının kentsel dönüşüm uygulamaları açısından vazgeçilemeyeceğini söyledi. 


Manavoğlu, ''Projeler sadece fiziksel dönüşüm olarak algılanmamalı, sosyal yapı da analiz edilmelidir. Proje alanlarına yönelik planlama kararları kent bütününe yönelik kararlardan koparılmamalı, ayrıştırılmamalı, üst ölçekli plan kararlarına aykırı uygulamalardan kaçınılmalı, projeler başta ulaşım kararları olmak üzere, olası çevresel etkileri analiz edilerek, kent planı ile bütünleşik olarak ele alınmalıdır" şeklinde konuştu.


Manavoğlu, raporda sözlerine şu şekilde devam etti;


''Proje alanında yaşayanların ödeme gücü oranında düzenlenmeli, uygulamaların tüm kesimler açısından dışlama ve tasfiyeye neden olması önlenmeli, olası geri ödemeler iskan sonrası başlatılmalıdır. Proje alanında yaşayan ve projeden etkilenenlere mevcut konutundan daha küçük, daha niteliksiz, daha düşük sınıfta konut verilmemeli, diğer yandan bu amaçla yapılacak düzenlemeler haksız borçlandırma gerekçesi yapılmamalıdır. Dönüşüm projelerinden etkilenen tüm kesimlere ayrımsız biçimde, projenin başlangıcından sonuçlanmasına dek güvenli ve sağlıklı yaşam olanaklarına sahip geçici iskan olanakları yaratılmalı ya da günün koşullarına uygun kira yardımı yapılmalıdır. Ormanlar, meralar, sulak alanlar, kıyılar ve tarım alanları gibi doğal varlıklar yapılaşma dışı tutulmalı ve mutlak biçimde korunmalıdır. Zemin yapısı nedeniyle risk taşımayan, yalnızca yapı güvensizliği ve kentsel mekanın niteliksizliği nedeniyle dönüşüm projesine konu olan yerlerde, proje alanında yaşayanların uygulama sonrası yine aynı bölgede yaşaması mutlaka sağlanmalıdır."



Hürriyet


Geri Dön