26 / 04 / 2024

Konut rayiç bedeli nasıl hesaplanır?

Konut rayiç bedeli nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel, alım satım işlemlerinde satışa konu olan gayrimenkulün minimum piyasa değeri olarak tanımlanıyor. Peki, konut rayiç bedeli nasıl hesaplanır? İşte rayiç bedel hesaplama formülü..



Konut rayiç bedeli nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel, alım satım işlemlerinde satışa konu olan gayrimenkulün minimum piyasa değeri olarak tanımlanıyor. Bu hususta bir konut satın almak istediğinizi ve konutun rayiç bedelini tespit etmek istediğinizi farz edelim. "Konut rayiç bedeli nasıl belirlenir?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Konut rayiç bedelinin tespit edilmesi..

Rayiç bedel, güncel piyasa koşullarına göre belirleniyor. Rayiç bedel; piyasa değeri ve emlak vergisi bedelini baz alan değer olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor. 


Konutun rayiç bedeli, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından tespit ediliyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.


Konutun rayiç bedeli hesaplamalarında bazı kıstaslar göz önüne alınıyor. Örneğin, konutun bulunduğu semt, konutun manzarası, konutun ulaşım olanakları hususlar rayiç bedeli etkileyen faktörler arasında yer alıyor.


- Önemli konut projeleri,

- Alışveriş merkezleri, 

- Dükkanlar, 

- Eğlence merkezleri 

- Eğitim merkezleri,

- Merkezi lokasyon,

- Yaşayan nüfusun sosyo–ekonomik durumu. 


Rayiç bedel hesaplama formülü!




Geri Dön